Nechtějme skončit jako skanzen ve filmu Slunce, seno atd.

20.05.2019 03:26

V době, kdy evropskými státy hýbou nacionalistické vášně a britské ostrovy se s unií pořád loučí, ale přitom neodcházejí, jsou nadcházející volby do Evropského parlamentu extrémně důležité. Důležité proto, aby se svazek evropských zemí, byť i jen nějakým administrativním nedopatřením, nerozklížil.

 

HRANATÁ RAJČATA A OBLÍBENÉ TÉMA - MÁSLO

Pomineme-li takové hlouposti, které se o unii tradují, ale nejsou pravda, jako že by měla být rajčata hranatá, aby se jich vešlo více do přepravek či že cenu másla stanovují byrokrati v Bruselu, jsou tu dotace, bez kterých – přiznejme si to – bychom ledacos neměli, co máme.

 

ZA POSLEDNÍ ROKY PŘITEKLO DO ROŽMITÁLU PŘES 100 MILIÓNŮ KORUN

Jen za posledních pět let dotovala unie v Rožmitále pod Třemšínem opravu komunikací, výstavbu kompostárny, opravu hasičárny, rekonstrukci sportovního areálu ve Starém Rožmitále a řadu drobnějších akcí za 40 milionů korun. A před tím, třeba v roce 2011 zaplatila 56 milionů, což bylo 85 % veškerých nákladů, za kanalizaci a čistírnu odpadních vod. O dva roky později investovala 8,5 mil. Kč do rekonstrukce Rybovy ulice.

 

NEŽIJME V OMYLU

Zažitý omyl, že bychom si vyjmenované akce zajistili za své finance, kdybychom nemuseli do EU přispívat, lze jednoduše vyvrátit. Za a) stále na nás platí Německo, Francie a další země *) a za b) kde je napsáno, že by na ně město mělo peníze (jako je teď nemá na most ve Starém Rožmitále) či, že by od státu či kraje dostalo dotace zrovna na to, co naléhavě potřebuje.

 

CHCEME OPĚT STÁT NA HRANICÍCH?

Ilegální migraci, neuralgický bod současnosti, můžeme zlikvidovat sami. Tím, že zase zadrátujeme hranice. Ale to jistě nikdo nechce, vždyť volný průjezd je jednou z vymožeností unie.

 

BALKÁN – PŘÍKLAD, KAM AŽ VEDE NACIONALISMUS A NÁBOŽENSKÁ NESNÁŠENLIVOST

Jeďte na jižní Balkán do bývalých jugoslávských a nyní samostatných republik. Při přejezdu z jednoho maličkatého státu do druhého si poníženě počkáte hodinu na každé hranici. A ještě cestou vidíte desetitisíce hrobů, jak se bývalí přátelé, katolíci, pravoslavní a muslimové v 90. letech v šovinistickém a náboženském šílenství navzájem vraždili ve jménu toho svého pravého boha hlava nehlava.

 

KDO BY SE NECHTĚL MÍT LÍP?

Migraci můžeme zvládat jen v celoevropském měřítku. Díky vyspělé komunikační technice dnes i ten beznadějně nejnuznější a kdesi v Africe k věčné chudobě odsouzený člověk ví, že se dá žít jinak. A kdo by se nechtěl mít lépe?

Těch oblastí, v nichž si nemůžeme hrát jen na svém písečku je mnoho, počínaje klimatickými změnami a konče třeba bezcelní obchodní výměnou.  Za tu úplně nejdůležitější ovšem považuji – sféru politickou.

 

TŘI ČTVRTĚ STOLETÍ JSME NEZAŽILI VÁLKU. PROŽÍVÁME NEJDELŠÍ MÍROVÉ OBDOBÍ V HISTORII STŘEDNÍ EVROPY

Úzké provázání zemí v Evropské unii nedovolí, aby v jakémkoli státě dosáhlo převahy nacionalistické xenofobní hnutí, které by bylo ochotno pro ješitnost a touhu po moci a majetku svých předáků rozpoutat válečné peklo, jako tomu bylo právě v bývalé Jugoslávii. Vzpomeňme jen, že Hitler se dostal k moci zcela demokratickou cestou a nebylo nikoho, kdo by zfanatizovaný národ přivedl zpátky k rozumu. Z tehdejší Společnosti národů Německo prostě vystoupilo.  A nezapomínejme, že dvě nejstrašnější světové války měly počátek v Evropě.

 

VOLME TAK, ABY NÁM JEDNOU DĚTI NAŠE ROZHODNUTÍ NEVYČÍTALY

Ve volbách do Evropského parlamentu volme strany, ať už levicové či pravicové, u kterých máme stoprocentní jistotu, že Česko bude i nadále pevně zakotveno v Evropské unii.

A ty politiky, kteří se chtějí dostat do Bruselu jenom proto, aby unii rozvrátili, ignorujme.

 

VAŽME SI TOHO, ŽE JSME EVROPANY. NECHTĚJME SKONČIT JAKO SKANZEN!

PhDr Jindřich Jirásek, provozovatel Cvokařského muzea ve Starém Rožmitále (které nikdy od nikoho žádnou dotaci nedostalo a také o ni nikdy nikoho nežádalo).

*) ČTK – 31. ledna 2019

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 45,3 miliardy Kč více, než do něj odvedla. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí.

***

ČR loni obdržela z unijního rozpočtu 94,9 miliardy korun a odvedla do něj 49,6 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

***

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 ČR do konce roku 2018 zaplatila do rozpočtu EU 565,4 miliardy Kč a získala z něj 1,31 bilionu korun. Celkem tak Česko dosud získala z EU o 741,3 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

***

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2017 země, které vstoupily do EU v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie, Itálie nebo Velká Británie.

***

V roce 2017 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 10,7 miliardy eur (zhruba 275 miliard Kč) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 8,6 miliardy eur více, než do něj odvedlo.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode