Chyťte hyeny!

16.04.2018 16:13

Okrást naše nejstarší spoluobčany, to patří k nejhnusnějším kriminálním činům. A přesto se to pořád děje, bohužel i u nás na Rožmitálsku.

Včera přijali policisté v Rožmitálu oznámení, že už 12. dubna dopoledne byla okradena pětaosmdesátiletá žena. Do chodby domu vstoupil zatím nezjištěný pachatel a volal na stařenku, že jí nese peníze, protože má v tomto věku nárok na zlevněnou elektřinu a dokonce dal na stůl několik tisíc korun.

Seniorka chtěla vidět jeho doklad totožnosti, to však dotyčný šikovně zamluvil. Jeho úkolem bylo odvést její pozornost, protože v jiné místnosti mezitím hledala uschované úspory jeho komplicka. Následně vyběhla z obývacího pokoje, vzala ze stolu bankovku, kterou zde její kumpán položil, a poté oba utekli k autu a odjeli pryč. Ženu okradli o peníze v řádech desítek tisíc korun.

Stará paní si naštěstí oba pachatele dobře prohlédla, takže tady je jejich popis: Mělo se jednat o muže ve věku 25 – 30 let, vysokého zhruba 185 cm, silnější postavy, tmavých kratších vlasů, zarudlý obličej. Na sobě měl tmavý oblek a vysoké boty. Pachatelka měla být asi ve stejném věku, malé štíhlé postavy. Oblečena byla také do tmavého obleku a tříčtvrtečního kabátku, na hlavě měla bílého kulicha a na rukou bílé rukavice. Policisté nyní po pachatelích, kteří se svým jednáním dopustili přečinu krádeže a porušování domovní svobody, intenzivně pátrají. Za takový ohavný čin stanovuje trestní zákoník bohužel jen jeden rok až pět let odnětí svobody.

Obdobný případ se stal minulý týden i na Sedlčansku, kde se obětí stala devětaosmdesátiletá paní. Do bytu si pustila muže, který se potřeboval nutně napít….

Tisková mluvčí krajského ředitelství policie v Příbrami Monika Schindlová popisuje, jak jsou takoví pachatelé vychytralí a jak dovedou staré lidi obalamutit:

„Lidské hyeny, jak jinak nazvat ty, kteří dokáží podvést a okrást starší občany, jež se pro ně stávají snadnou kořistí, protože hůře slyší, jsou méně mobilní, jsou velice důvěřiví nebo jim jenom chybí sociální kontakt, a tak rádi naváží řeč s kýmkoli. Podvodníci jsou dobří vypravěči, znají dost detailů, hrají na city, jsou vynalézaví a obratní, ochotní pomoci nebo naopak tvrdí, že potřebují pomoc. Často nad jejich srdceryvným vyprávěním zůstává rozum stát.

Při svém jednání využívají různé finty, např. nesou přeplatek daní či za elektřinu, nesou jednorázové zvýšení důchodu, kontrolují elektroměry, slibují donášku jídla, předstírají zájem o nemovitost, vykupují železný šrot, prodávají různé věci, chtějí předat údajnou výhru, potřebují dolít vodu do chladiče či se potřebují nutně napít. Všechny výše uvedené případy se v minulosti odehrály i na Příbramsku. Často mají lidé pocit, že se jich takové věci netýkají, vytváří to v nich falešný pocit bezpečí a nabývají dojmu, že jim se přece nic takového stát nemůže. Ale opak je pravdou, různí podvodníci jsou všude.

Radou pro seniory a nejen pro ně je, aby neotvírali dveře neznámým lidem, jedině pokud se jim důvěryhodně prokáží. Určitě by neměli otvírat automaticky dveře každému, kdo zazvoní. Pokud je osloví jménem, neznamená to, že je dotyčný zná. Mohl si to přečíst na dveřích či na dopisní schránce. Je dobré využívat panoramatické kukátko, řetízek na dveřích a uzamykat vchodové dveře nebo na nich nemít zvenku kliku. I na první pohled sympatický člověk nemusí mít dobré úmysly. Zásadou je, nenechávat doma větší obnos peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci.“

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode