CIA se zajímala i o Rožmitálsko

25.01.2022 00:03

Před pěti lety odtajnila a zveřejnila americká tajná služba na 13 milionů stránek o celém východním bloku, které mapují činnost zpravodajců od konce 40. až do 90. let. V socialistickém Československu zajímaly CIA především informace vojenského charakteru. Nelze se tedy divit, že v některých dokumentech se vyskytuje také Rožmitál.

Zprávy, kde se o Rožmitálu více či někde méně nebo dokonce jen sporadicky píše, pocházejí z let 1954 až 1982. Jednou z těch nejobsáhlejších je dokument z května 1954, ve kterém informátor popisuje vojenské zařízení na vrcholu Prahy. Ten, kdo zprávu napsal, patrně nebyl z Rožmitálska, ale jedním z vojáků, neboť vrch Praha popisuje jako Třemšín, kterému vojáci říkají kopec Praha.

Zdroj rovněž líčí přísahu nováčků na Praze 13. prosince 1953, kdy v deset hodin na 250 nových vojáků přísahalo věrnost, jak se píše ve zprávě, československým leteckým silám. Ceremoniál se odehrával na louce a v chladném a mlhavém počasí trval téměř dvě hodiny. Od 14 do 17 hodin tancovali vojáci s dívkami z pěveckého sboru, jenž pěl během ceremoniálu.

Více o zprávách CIA a Rožmitálu lze najít tady

Náčrtek vojenské základny na vrchu Praha a část zprávy



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode