Církevní restituce v roce 2015 – II/II

04.03.2015 07:09

Včera jsme se podívali na aktuální stav navracení majetku římskokatolické církvi v rožmitálském údolí z hlediska podniku Lesy České republiky. Dnes zjistíme jak je na tom Arcibiskupství pražské u Státního pozemkového úřadu.

I když z hlediska požadovaných parcel se jedná jen o zlomek rozlohy, kterou žádá církev na Lesích ČR, přesto se jedná leckdy o zajímavé pozemky.

U Státního pozemkového úřadu zažádala arcidiecéze o navrácení 38  parcel v katastrálním území Hutě, 16 parcel v katastru Věšína,  devíti ve Starém Rožmitálu, po třech v katastrálních územích Pňovice, Rožmitál p. Tř. a Voltuš a dvou ve Vranovicích.

Je zarážející, že u všech žádostí dosud nebylo vůbec zahájeno správní řízení. Což je výjimka, která se u Arcibiskupství pražského netýká jen Rožmitálska. Připočteme-li k tomu, že u Lesů ČR řízení stále probíhá (viz včerejší naše zpráva), lze se domnívat, že buď jsou žádosti o navracení církevního majetku ekonomickým oddělením pražské arcidiecéze zpracovány tak brilantně, že si je státní orgány nechávají nakonec jako pověstnou třešničku na dortu, anebo že je dokazování tak složité, že si se žádostmi stát neví rady.

Více o církevních restitucích si přečtěte na https://www.staryrozmital.cz/news/cirkevni-restituce-dohody-o-navraceni-pozemku-uzavreny/ nebo si do vyhledávače zadejte slovo restituce.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode