Co uděláte, když se - třeba v brdském lese - ztratíte?

26.04.2021 03:04

Loni proběhlo na Příbramsku 14 větších pátracích akcí, kdy policisté hledali sedm seniorů, tři děti a čtyři pacienty nemocnic. Každoročně se ztratí několik starších osob při výletech, houbaření nebo jen nenajdou cestu domů z nákupu.

V zimním období je nutno najít člověka během pár hodin, jinak dojde k jeho prochladnutí, v letních měsících zase hrozí dehydratace a různá zranění. Důležité je pohřešovaného člověka najít co nejdříve, ale je to obtížné. Pátrací akce jsou většinou poměrně složité a náročné jak personálně, tak i na použití techniky, jedná se o rozsáhlé plochy k propátrání v nepřehledném terénu.

Pokud se člověk ztratí a má u sebe mobilní telefon, ať neváhá a co nejdříve se ozve na tísňovou linku. Mohou tak učinit i jeho příbuzní, kteří seniora postrádají. Rozhodně to nechce čekat až na dobu, kdy se začíná stmívat. V případě bloudění je nejlépe jít jedním směrem a orientovat se podle nějakého bodu v krajině. Člověk určitě narazí na nějakou lesní či polní cestu, která ho někam dovede.

Co se týká veřejnosti, pokud potkají dezorientovanou či tak působící osobu, ať okamžitě volají na policii. Raději prověříme několik planých poplachů nebo osobu převezeme domů, než vystavovat dříve narozené újmě na zdraví či životě, říkají policisté.

Ilustrační foto

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode