Cvokaři už jsou mezi námi 10 let

15.06.2022 17:01

Před deseti lety, jen rok po otevření Cvokařského muzea ve Starém Rožmitále, se objevila na knižním trhu kniha Cvokaři. Tenkrát vzbudila především v regionu Podbrdska velké pozdvižení, neboť to byla první, veřejně přístupná práce, která se věnovala zaniklému řemeslu cvokařskému. Ještě před sedmdesáti lety si jím doma, ve skrovných veřtatech a v pekelných zdravotních podmínkách, vydělávaly na živobytí tisíce domáckých dělníků na Rožmitálsku, Hořovicku, Mýtsku a Hostomicku.

Kniha Cvokaři, která vyšla v nákladu 500 výtisků, si našla čtenáře nejen mezi potomky bývalých cvokařů, ale skončila i ve sbírkách veřejných a odborných knihoven doma i v zahraničí, například v Bavorské státní knihovně v Mnichově.

Autor Jindřich Jirásek, provozovatel Cvokařského muzea a tohoto webu, poté vydal ještě knihy o dobrovolných hasičích a národních házenkářích ve Starém Rožmitále, o rožmitálském spisovateli R. R. Hofmeisterovi a naposled příběhy o hrdinech a těch druhých, které se odehrály za protektorátu v rožmitálské kotlině.

Knihy jsou ještě k dostání (i během oslav Johanky z Rožmitálu tento víkend) za původní neinflační ceny v prodejně Drogerie-knihy na náměstí v Rožmitále pod Třemšínem a některé i v rožmitálském Informačním centru a Podbrdském muzeu.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode