Cvokaři z Valle di Ledro – 8/9

21.09.2016 08:12

Cvokařské řemeslo nechtěli v ledrenském údolí ponechat v zapomnění. V roce 1984 byl před kostelem v obci Pré postaven cvokařům pomník a na konci 20. století se obec Molina rozhodla, že pár metrů od něj nechá znovu vystavět cvokařský veřtat tak, jak vypadal ještě v padesátých letech, kdy cvokařině zazvonil umíráček.

Pomník cvokařům - mistrům práce a života

Obcí znovu postavený veřtat

Nelze se ani divit, že si ve Valle di Ledro cvokařského fortelu tak váží. Vždyť to byla právě ruční výroba hřebíků a cvočků do bot, která v první polovině 20. století zachránila tamní obyvatele před hladem.

Jeden den v měsíci roztápí „poslední“ čtyři cvokaři výheň, už ale za pomoci elektrického ventilátoru, a předvádějí turistům, jak si jejich předci vydělávali na živobytí. Turistický úřad Valle di Ledro totiž zařadil návštěvu veřtatu do jedné trasy placených procházek, které jsou v krásném údolí velmi populární.

Jednou za měsíc přivede průvodce pár turistů do veřtatu, jež mohou za ochranným plexisklem pozorovat práci cvokařů. Ti jim na přání vykovou zdarma i originální výrobky, ale ve Valle di Ledro mají přeci jen víc rádi takové turisty, kteří v krámcích, restauracích a hotýlcích kolem jezera utratí nějaká eura a pomohou místním podnikatelům

Jak dlouho ale tohle představení pro turisty vydrží, to nikdo neví. Současným předvádějícím cvokařům, kteří jsou vesměs z rodin, jež se tímto řemeslem kdysi živily, je kolem sedmdesáti let a mladší nástupce nemají. Ani kujné železo či drát už není takový, jaký by potřebovali, ale to je detail.

Obecní radní jakoby si neradostnou budoucnost nechtěně uvědomovali a tak již v roce 2001 zafinancovali vydání knihy o historii cvokařství v Pré a Molině a v roce 2013 hraného hodinového dévédéčka s názvem Den ve cvokařském veřtatu v Pré, jaký býval před mnoha lety.

Nebylo by vůbec dobré, aby cvokařina zmizela z ledrenského údolí po druhé. Zpřetrhala by se tak kontinuita vývoje oblasti, kde obyvatelé žili vždy v drsných podmínkách a na živobytí si, nehledě na to v jakém státě se zrovna nacházela jejich obydlí, vydělávali jen a jen úmornou prací.

Dokončení v pátek.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode