Cvokařské muzeum v Mýtě a Hořovicích

20.07.2019 20:35

Každý, kdo si přečetl knihu Cvokaři, už ví, že kromě rožmitálského údolí byli cvokaři nejvíce soustředěni v Mýtě a okolních vesnicích. Dokonce jich tam bylo ještě víc než u nás a úzce spolupracovali s cvokaři ve Starém Rožmitále a Věšíně.

Před pěti lety jsme využili laskavosti městského úřadu v Mýtě a udělali trochu propagace Cvokařskému muzeu i knize. Během Anenské pouti v neděli 27. července 2014 navštívila náš skromný stánek řada lidí, kteří si přišli popovídat o svých předcích-cvokařích, někteří přinesli z domova i pár šerek a jeden pán dokonce rovnou z mýtského náměstí volal českým krajanům do Ameriky, kteří pro své nostalgické muzeum shánějí literaturu a letáky o cvokařích. Všechno to byla milá a inspirativní setkání.

Navštívili jsme také Pamětní síň města Mýta, ve které místní shromažďují nejcennější doklady o své minulosti, mezi jiným i nářadí a výkovky mýtských cvokařů. Některé exponáty jsou skutečně špičkové jako například vzorkovnice i těch nejkomplikovanějších šerek cvokařského podnikatele Heřmana Polláka.

Slávu rožmitálského údolí jsme v roce 2014 šířili i na druhé straně Brd. 4. října jsme si odskočili na proslulý Cibulový jarmak v Hořovicích. Přímo v centru dění - na Palackého náměstí – jsme seznamovali kolemjdoucí s muzeem i s knihou Cvokaři. A že při tom byla i v chladném počasí legrace, dokazuje náš snímek. Vždyť Hořovice a okolí byly rovněž proslulé cvokařským řemeslem a cvokaři – jak známo z knihy Cvokaři – bývali veselá parta.

 

V Mýtě za nás občas zaskočil Leny

 

Cibulový jarmark v Hořovicích

 



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode