Cvokařské muzeum v pondělí konečně otevře

09.05.2020 18:03

V pondělí 11. května v rozumnou hodinu ranní (jak velí devítiletá tradice) se po zimní přestávce a uvolnění zábran v souvislosti s covidem-19 konečně pro veřejnost otevře Cvokařské muzeum. Jistě netřeba připomínat, že bude otevřeno každičký den (tedy i v pondělí, kdy jsou ostatní muzea zavřena) až do soumraku a žádné vstupné se neplatí.

Letos jsme měli opravdu spoustu času se na muzejní sezonu připravit a tak jsme udělali řadu vylepšení, která jsme plánovali až na příští rok, kdy budeme slavit deset let muzea. Vchod svítí novým nátěrem, plot kolem dokola působí veselým dojmem a ubíhající plaňky nutí kolemjdoucí přidat do kroku směrem k cvokařskému stánku. Barvy plotu připomínají železo a plápolající oheň ve výhni – dvě základní potřeby cvokařů. Před muzeum jsme nově instalovali svérázný stojan na kola a všude je spousta květin.

Ve sbírce historických hřebů a hřebíků s příběhem, která je umístěna ve veřtatu, bude k vidění nový exponát – hřeb z 19. století, který byl nalezen při opravě starobylého domu v bulharském Nesebaru.

Pro návštěvníky jsou k dispozici magnetky a pohlednice a úplně zdarma prospekty, šerky (cvočky) do bot vykované před sto lety a razítko muzea. Vzhledem k tomu, že v muzeu není žádný personál, tak turistickou vizitku a samolepku Toulavé kamery dokládající návštěvu Cvokařského muzea, lze zakoupit v informačním centru a Podbrdském muzeu na náměstí v Rožmitále. Více o Cvokařském muzeu ve Starém Rožmitálu, jeho exponátech a nabídce suvenýrů na https://www.staryrozmital.cz/otazky-a-odpovedi/ .

V dnešní době je samozřejmostí, že v muzeu jsou k dispozici dezinfekční prostředek na ruce a jednorázové rukavice. 

Pohled na muzeum od mostu přes Vlčavu na křižovatce Cvokařské ulice a Aleje Johanky z Rožmitálu

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode