Děti, ženy, házenkáři

21.01.2015 08:51

Dnes naposledy se věnujeme výroční valné hromadě staroměstského hasičského sboru, která se konala první lednovou sobotu. Na ní se mohli staroměstští hasiči pochlubit prací s hasičátky, jak familiérně nazýváme hasičský potěr. Lenka Vaňková seznámila plénum s dobrými či ještě lepšími výsledky ze soutěží i s nejrůznějšími akcemi, které s dětmi ona i její kamarádi absolvují.

Důležitým faktorem v SDH Starý Rožmitál je rovněž enormní zájem rodičů o výcvik svých dětí, které jsou mnohdy oběma rodiči na soustředění mimo obec doprovázeny. Na druhé straně je ale nutné přiznat, že ne všechny děti z těch čtrnácti, které jsou ve sboru evidovány, na srazy a cvičení docházejí. Snad se vzpamatují (a především rodiče) a jejich členství nezůstane jen na papíře. Výcvik a hasičská výbava dětí něco stojí a měsíční sběr starého papíru pokryje jen nepatrnou část nákladů. A pak se samozřejmě může stát a také se to nyní většinou stane, že v dorosteneckém věku se mladým zapálí lýtka a s hasičinou praští a o pár let se z obce odstěhují za prací někam do tramtárie, neboť tady o ni skoro nezavadí.

Už před několika týdny jsme přinesli zprávu, že se bude pravděpodobně ve starorožmitálském sboru zakládat soutěžní družstvo žen. Lepších a hlavně hezčích poloviček je mezi hasiči ve Starém Rožmitále opravdu dost. Z devatenácti žen se už družstvo sestavit dá. Na výroční valné hromadě sice nic oficiálně nezaznělo, ale v kuloárech se šuškalo, že soutěžní družstvo SDH Starý Rožmitál už existuje! Tak se necháme překvapit. Ostatně vytvoření ženského družstva podpořili i zástupci 9. okrsku.

Jednání hasičů pozdravili zástupci oddílu národní házené, která má ve Starém Rožmitále domovské místo už 85 let, Josef Hrdina jun. a Václav Sýkora. Uvedli, že v letošním roce by se mělo v Rožmitále opět konat celorepublikové soustředění nejlepších juniorů. Podmínkou je ovšem vybudování umělého povrchu, což je věc z finančního hlediska stále nejasná. V diskuzi bylo vzpomenuto období před 30 lety, kdy téměř každý hasič byl házenkářem a každý házenkář hasičem. Taková situace sice teď není, avšak i tak házenkáři a hasiči vedle sebe i nadále působí v mírové koexistenci. A tak by to mělo být i nadále. Vždyť co by bylo ve Starém Rožmitále, kdyby se zde nehrála národní házená a kdyby se hasiči, kromě požárního výcviku, nestarali o kulturní pozdvižení a společenský život? Hospodu máme provizorní, mlýn nám padá na hlavu, bývalý kulturní dům úspěšně chátrá, nejméně deset rodinných stavení je opuštěných.

A tak se už těšme na 85. výročí založení (tehdy) české házené a na 135. výročí založení hasičského sboru ve městě.

Na výroční valné hromadě 3. ledna 2015 přednáší Lenka Vaňková zprávu o práci s dětmi, zástupci oddílu házené TJ Spartak Rožmitál Ing. Josef Hrdina a Václav Sýkora (ovšem současně také hasiči) pozorně naslouchají.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode