Nedožitá devadesátka Jiřího Plachého

07.04.2023 00:01

9. dubna by se byl dožil 90 let Jiří Plachý, původním povoláním dělník, ale gentleman tělem i duší, který si už v mládí dal krédo, že bude prospěšný a užitečný lidem. Ostatně tak výstižně se o něm a jeho díle jmenoval i dokument Krátkého filmu či o pár desítek let později kniha vydaná rožmitálským Kulturním klubem.

Na začátku 60. let se stal v sedmadvaceti letech patrně nejmladším předsedou či starostou Starého Rožmitálu v historii. Od roku 1971 byl deset let předsedou Městského národního výboru v Rožmitále p. Tř.

Zasadil se o rozsáhlou obytnou a občanskou výstavbu ve městě a dokázal, že byl Rožmitálu v roce 1975 českou vládou udělen statut města. Zároveň tehdy vláda propůjčila Rožmitálu standardu za dosažené výsledky v soutěži obcí do pěti tisíc obyvatel, zejména v akci Z (od slova zvelebovat) a za plnění volebního programu. K morálnímu ocenění patřila i odměna 800 tisíc Kčs na další rozvoj. Tím pádem byl také v roce 1975 dosavadní Místní národní výbor povýšen na Městský národní výbor.

V roce 1980 byl z funkce odejit do Okresního bytového podniku v Příbrami, ve kterém zůstal až do důchodu.

Mnoho let byl s přestávkami starostou sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále a předsedou osadního výboru. Ve své dlouholeté činorodé práci vždy dovedl strhnout k záslužné činnosti pro obec i ostatní spoluobčany.

Jiří Plachý zemřel 7. října 2020.

Jiří Plachý v hasičské uniformě 

Může jít o obrázek 4 lidé

Nejlépe se cítil mezi starorožmitálskými rodáky. Na snímku z roku 2001 sedí při nějaké oslavě zleva Jiří Plachý, Josef Hrdina, František Kulovaný, František Veselý a Zdeněk Kala

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode