Dnes máme ve Starém Rožmitále posvícení

20.10.2019 09:14

Bez většího halasu dnes prožíváme starorožmitálské posvícení. Sice bychom možná v ranní mlze mohli potkat pár jedinců, kteří nesou zakoupenou husu, ale jinak nic. Ani nám nikdo nenabídne posvícenské koláčky!

Ale bývávalo vše jinak.

Posvícení se kdysi slavilo ve výroční den posvěcení kostela. Jelikož kostelů bylo v rakousko-uherské říši spousta, a v onen slavný den se v místě slavnosti nepracovalo, vydal císař Josef II. roku 1786 nařízení, že se bude po celé zemi slavit posvícení (a tedy nepracovat) jednotně, a to říjnovou neděli po svátku svatého Havla (odtud tzv. Havelské posvícení). A tak je tomu dosud i ve Starém Rožmitále, kde u farního kostela není ani datum posvěcení známo.

Ke svátkům nezbytně patřily malé koláčky vykrajované skleničkou s různým mazáním, a také tzv. křehotiny. Pekla je však pouze svobodná děvčata a posílala svým tanečníkům. Křehotiny byly z velmi drahého máslového či lineckého těsta, přesto se i chudé dívky snažily na ně našetřit a alespoň jedinou upéct. Vykrajovaly se speciální formou a zdobily bílou cukrovou polevou, barevným hráškem, holubičkami a růžičkami z cukrové hmoty. Oběd o posvícení byl slavný. Nejčastěji se podávala pečená husa, kromě ní vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, řízky, často slepice nebo pečený králík. Celou neděli bylo pod farním kostelem pár prodejních stánků jako o pouti. Ta ostatně byla letos ve Starém Rožmitále 15. září, že?

 

Křehotiny


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode