Dnes před deseti lety skončilo kácení v aleji

25.03.2022 00:35

Dnešního dne, ale před 10 lety, padla k zemi poslední z 33 olší v Aleji Johanky z Rožmitálu. 

Městský úřad nechal olše i jiné stromy v březnu 2012 pokácet na základě arboristického posudku, z kterého vyplynulo, jak se psalo tenkrát v Třemšínských listech, „že tyto stromy mají poškozené kmeny a kořenové náběhy, jsou deformovány vlivem dřívějších neodborných zásahů a řezů, některé vrůstají do elektrického vedení, jejich kořenový systém a i statika jsou výrazně narušeny. Stromy jsou proschlé a padají z nich velké kusy větví.“

Sice bylo s podivem, že všechny špatné stromy z celkových 140 stromů v aleji se nacházely na jednom místě – na kraji aleje ve Starém Rožmitále, ale když si pročteme dobový tisk, tak je vše jasné.

V roce 2009 totiž rozčeřil hladinu veřejného zájmu případ ve Zlíně, kde se za bezvětří v městském parku vyvrátil vzrostlý pajasan a zabil dvě děti a několik lidí zranil. Příčinou byly uhnilé kořeny, což se ale podle pěti nezávislých znalců, nedalo předem zjistit. Přesto si několik úředníků magistrátu prožilo ještě následující dva roky peklo před soudy, i když za pád stromu nemohli. Tento a několik dalších případů tehdy odstartovalo v Česku nebývalou aktivitu obcí v kácení přestárlých stromů na veřejných prostranstvích.

Za sedm měsíců, na přelomu října a listopadu 2012, pak nechala rožmitálská radnice namísto vykácených stromů vysadit 24 už pěkných stromků, z toho deset lip srdčitých, čtyři javory mléčné, čtyři buky lesní, rovněž čtyři duby červené a dva jasany ztepilé.

Tam, kde je na začátku aleje ve Starém Rožmitále domovní zástavba, nové stromky už pro jistotu vysázeny nebyly.

25. března 2012. Bratři Morovi kácejí v aleji poslední strom

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode