Do jak starého bahna zapadl člověk v Podzámeckém rybníku? - II/II

23.10.2021 00:31

Zapadlý člověk do bahna Podzámeckého rybníka před necelým měsícem, kterého museli vysvobodit hasiči, vyvolal dohady, kdy byl rybník naposled odbahněn. My jsme tvrdili, že si to nikdo nemůže pamatovat, ovšem vyskytly se hlasy, že to bylo v roce 1968.

Rozepři rozsoudil jednatel firmy Blatenská ryba s.r.o. Jiří Bláha, jež má rybník od Arcibiskupství pražského v pronájmu. Z jeho vyjádření, o které jsme ho požádali, vyjímáme:

„Ani u naší společnosti není člověk, který by pamatoval kdy nebo zda vůbec se rybník odbahňoval. Koukal jsem ještě do dokladů, které jsou založeny u jednotlivých rybníků. Zjistil jsem, že kolem roku 1968 byla provedena na Podzámeckém rybníku rekonstrukce objektů nákladem 355 000 Kčs. Týkalo se to bezpečnostních přelivů a zkapacitnění obtokové stoky. Obtoková stoka byla následně, kolem roku 1990 zavezena městem Rožmitál.

Z toho vyplývá, že rybník v minulosti zřejmě odbahněn nebyl. Dříve usazování sedimentů částečně zabraňovala obtoková stoka. Po jejím zavezení jdou veškeré sedimenty a splachy přes rybník. Část odteče a část se usadí v rybníce. My částečně odbahňujeme loviště.“

Nutno dodat, že několik desetiletí spravovalo rybník Státní rybářství Blatná, jehož obtoková stoka nebyla tehdy šťastné řešení, neboť společně s jezem při ústí Vlčavy do rybníka, byla viníkem častých povodní ve Starém Rožmitále.

O dlouholetém marném sporu obyvatel Luhu se státním podnikem si přečtěte v článku, který jsme publikovali před sedmi lety pod názvem Život s Vlčavou.

Výlov Podzámeckého rybníka

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode