Do roka a do dne. Věřil by tomu někdo?

19.02.2023 12:20

Kdyby si někdo vloni 17. a 18. února troufl vsadit, že bude letos po oba dva stejné dny v Rožmitále zase řádit vichřice, vyhrál by určitě balík. Skutečně tomu totiž tak je. Navíc - teď i tehdy nebyl ani sníh ani mráz.

Včera a předevčírem dosahoval vítr v nárazech až 76 km v hodině, vloni touhle dobou dokonce ještě o dvacet kilometrů více! Však se také následky hodně liší.

Podle dnešního vyjádření velitele výjezdové jednotky hasičů Milana Poláka, nemuseli nikde (kromě včerejší nehody ve Věšíně) zasahovat a stejně tak hovořil i vedoucí technických služeb Jindřich Podlena.

Vloni to však bylo horší - v Aleji Johanky se vyvrátil strom a další poškodil plot Na Výsluní. Vichřice vloni řádila i poslední dva lednové dny a byla s 86 km/hod. rovněž pořádně rychlá.

Necelými devadesáti kilometry za hodinu se na Rožmitálsku proháněla vichřice i v roce 2021 dne 30. června, v roce 2019 dne 11. března a v roce 2017 v noci 28. října.

Říjen před šesti roky byl vůbec mimořádně větrný. 5. října 2017 dosáhl vítr v rožmitálském údolí síly orkánu, když chvílemi meteorologové naměřili až 126 kilometrů za hodinu. Navíc byla vlezlá zima a pršelo.

Ilustrační foto

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode