Důležité volby do Evropského parlamentu

18.04.2014 08:54

Ve dnech 23. a 24. května 2014 se budou konat volby do Evropského parlamentu. Ve Starém Rožmitálu budou občané s trvalým bydlištěm volit v házenkářské boudě na plácku. V pátek budou mít možnost vhodit lístek do volební urny od 14 do 22 hodin a v sobotu od osmi do čtrnácti. Starorožmitálský volební okrsek číslo 6 se tak zařadí mezi statisíce dalších volebních okrsků po celé Evropě.

Nebudou to volby „jen“ do Evropského parlamentu. I my ve Staráku máme totiž možnost promluvit do chodu Evropy! V České republice budeme volit celkem 21 poslance a v 28 členských státech Evropské unie se v tytéž dny bude volit dalších 730 poslanců. Evropský parlament tedy bude mít po těchto volbách celkem 751 poslanců, kteří budou zastupovat více než 500 miliónů obyvatel unie. Podle Smluv o EU jsou křesla rozdělována mezi jednotlivé státy na základě „sestupné poměrnosti“, což znamená, že země s větším počtem obyvatel mají více křesel než menší státy. Ty však mají více křesel, než by vyplývalo z důsledného uplatnění proporcionality.

Tyto volby jsou dosud nejdůležitějšími volbami do Evropského parlamentu, protože unie se snaží překonat hospodářskou krizi a přední představitelé EU zvažují, jakým směrem se v budoucnosti vydat.

Výsledky voleb ze všech států budou vyhlášeny 25. května večer.

Naposledy se v házenkářské klubovně ve Starém Rožmitále volilo při předčasných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v říjnu loňského roku.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode