Festival J. J. Ryby zachráněn, má to však háček

28.03.2020 03:42

Letošní třetí ročník Festivalu Jakuba Jana Ryby nezískal oproti očekávání slibovaný grant ministerstva kultury. Aby se tedy mohl uskutečnit, uspořádali organizátoři od začátku února veřejnou sbírku, která měla za cíl shromáždit především na honoráře 150 tisíc korun. Jak bylo ve čtvrtek na serveru hithit.com oznámeno, 133 přispěvatelé darovali na pořádání festivalu dokonce celkem 154 387 Kč.

Ještě před pár dny bylo na kontě sbírky, do níž dárci věnovali většinou částky v řádu stokorun, něco málo přes sto tisíc. Těsně před jejím skončením ale anonymní donátor poslal tolik peněz, že mohla být úspěšně završena. Kdyby se totiž nepodařilo v určeném termínu stanovenou částku vybrat, musela by být sbírka nazvaná Nechte Rybu opět vyplout anulována a vložené peníze dárcům vráceny.

Festival je tedy finančně zachráněn, ale pandemie koronaviru dolehla i na něj. Zahajovací koncert totiž měl být už 26. dubna v rožmitálském Podbrdském muzeu. Teď už je jasné, že nebude. Organizátoři na svém webu přesto zachovali původní program i s hodinami začátků, jen data zmizela. 

Bude ale líp! Festival by se měl v Rožmitále, Březnici, Plzni, Mníšku a Přešticích konat na přelomu září a října.

Jakub Jan Ryba má svůj panel i v Pedagogickém muzeu v Praze

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode