Gangloff by se asi pěkně divil

04.12.2019 17:54

Lesmistr rožmitálských arcibiskupských lesů a vynálezce Karel Daniel Gangloff, jehož výročí narození i úmrtí letos vzpomínáme, sice už 140 let spí pokojným spánkem na hřbitově ve Starém Rožmitále, ale kdyby věděl, jaké úsilí vyvinuli pracovníci Podbrdského muzea, aby sehnali původní, jím vymyšlenou šindelku, tak to by ho určitě probudilo a potěšilo.

Originální šindelku Gangloff patent, starou okolo sto dvaceti let, se rožmitálským muzejníkům podařilo po ročním pátrání objevit až na Slovensku v osadě Biela u Zázrivé v okrese Dolný Kubín, shodou okolností jen pár kilometrů od Terchové, rodišti dalšího velikána minulosti – Juraje Jánošíka.

Po mnoha letech ji dosavadní majitel vytáhl na světlo boží z bývalého mlýna. Jaká náhoda! Z Podbrdského muzea si totiž pro ni do Biele přijel kurátor právě probíhající výstavy o Gangloffovi Mgr. Rudolf Šimek, jinak zanícený molinolog a majitel Panského mlýna ve Starosedlském Hrádku. Takže oba pánové měli hned dva společné náměty na zajímavé povídání.

Tisícikilometrovou cestu z Rožmitálu do Biele a zpět urazili dva pracovníci města za sedmnáct hodin. Ráno ve čtyři hodiny vyjeli a v 21 hodin téhož dne už byli se vzácným nákladem zpět.

Gangloffova šindelka je tedy od včerejšího večera v Rožmitále a zatím ve Stodole Podbrdského muzea. Už zítra však bude součástí expozice věnované osobnosti Karla Daniela Gangloffa v hlavní budově. Po 31. lednu bude natrvalo umístěna v expozici starých řemesel.

Zprvu to vypadalo, že se jí majitel nechce vzdát. Spíš se s ní ale loučil

Nakonec ji sám pomáhal nakládat

Šindelka na přívěsném vozíku na dálnici D1

Půltunový stroj dnes na nádvoří Podbrdského muzea ...

... a v dočasném azylu ve Stodole

Foto: Rudolf Šimek

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode