Griespekův Rožmitál 1/10: Začalo to u Moháče

16.11.2020 00:16

Roku 1526 padl český král Ludvík II. Jagellonský v bitvě proti Turkům u Moháče, aniž by zanechal dědice. I došlo k naplnění smlouvy mezi Jagellonci a Habsburky, v níž byly země Koruny české dynasticky s Habsburky svázány.

Českým králem se stal rakouský arcivévoda Ferdinand, mladší bratr císaře Karla V., který měl za manželku jedinou Ludvíkovu sestru Annu. Navíc vdovou po Ludvíku II. byla Marie, sestra Ferdinanda. Takže obě rodiny byly spojeny dokonce dvojitým příbuzenským svazkem.

S Ferdinandem Habsburským se dostal k moci rod, který s horlivou podporou katolické církve počal prosazovat absolutní panovnickou moc na rozdíl od protestantských českých stavů, šlechty a měšťanstva, které se jako doposud s králem o moc dělily. Nový panovník omezoval náboženskou svobodu a urputně se snažil z drtivé většiny Čechů vymýtit vzpomínku na Husa a vrátit je do lůna katolicismu.

Když chtěl Ferdinand obstát, musel se obklopit spolehlivými lidmi, aby získal nad stavy převahu. Důležité funkce ve vedení království obsazoval cizinci mluvícími především německy.

Tak se dostal do Čech i Florián Gryspek, budoucí majitel rožmitálského panství. Florián (1509 – 1588) pocházel ze starého bavorsko-rakouského rodu a svou kariéru začal jako sluha na císařském dvoře Karla V. v Innsbrucku.

Císař Karel V. nabídl v roce 1530 svému bratru Ferdinandovi, novému českému králi, jednadvacetiletého rytíře Floriána do služeb v Praze. Ctižádostivý Griespek s nabídkou samozřejmě souhlasil, neboť věděl, že v Čechách je naděje na vyšší příjem než v Tyrolsku. Král, jemuž chyběly finance, totiž odměňoval své úředníky konfiskovanými pozemky, které jim buď pod cenou prodával nebo přímo daroval. To přitahovalo do nábožensky zmítaných Čech mnohé cizince.

Pokračování ve středu: Griespek chráněncem krále.

Ferdinand I. Habsburský (1503-1564) - císař Svaté říše římské, český, uherský a chorvatský král, infant španělský a rakouský arcivévoda

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode