Griespekův Rožmitál 4/10: Majetek se hromadí

23.11.2020 07:50

Král Floriánu Griespekovi ochotně připisoval za věrné služby konfiskáty, snižoval kupní ceny, dokonce mu na nákupy nemovitostí přispíval. Vždyť Griespekovi vděčil za mnoho.

A tak v roce 1538 kupuje Griespek za dobrou cenu dům hned vedle Hradu, na nějž mu král ještě přidává peníze a přestavuje jej na reprezentativní budovu (dnes Arcibiskupský palác). Za 23 let jej však král žádá, aby mu rezidenci prodal, jelikož v ní chtěl vybudovat sídlo pro arcibiskupa, který se měl po 140 letech vrátit do Prahy. Blízkost arcibiskupského paláce, který hned poté král církvi daroval a královského paláce, měla na věky symbolizovat sepětí habsburské královské moci s katolickou církví. Griespek samozřejmě svému panovníkovi vyhověl a v Praze si koupil jiný dům pod Petřínem.

V roce 1539 (to mu bylo třicet) si na králi vyprošuje zkonfiskovanou gotickou pevnost Kaceřov, na jejímž místě za pár let vystaví luxusní zámek ve stylu italské renesance, který se stane sídlem jeho budoucí rodiny. Majetek tvoří rozsáhlé panství i s městečkem Kralovice.

Roku 1549 získává zkonfiskované panství Nečtiny, jež mu král věnoval spolu se šesti tisíci tolary za pomluvy a utrpěné ponížení během stavovského povstání roku 1547 a za třídenní věznění v Bílé věži na hradě.

O tři roky později se zmocňuje tvrze Nelahozeves s několika vesnicemi, kde vybuduje velkorysé šlechtické sídlo. Dědictvím po své švagrové se stává pánem na Kočově u Tachova a tu a tam výhodně skupuje další nemovitosti.

Jako největší věřitel postupně od roku 1540 přebírá stále více zadlužené panství Rožmitál. O deset let později vyplácí ostatní věřitele a stává se jeho jediným majitelem i s Mirošovem a Strýčkovy navrch.

Pokračování ve středu: Lvové Rožmitál neudrželi

Ve směru hodinových ručiček: Rožmitál, Kralovice, Mirošov, Nečtiny, Kaceřov a Nelahozeves. Grafika: Spolek Gryspek

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode