Griespekův Rožmitál 9/10: Přichází arcibiskup

04.12.2020 06:35

Po bitvě na Bílé hoře vítězní katolíci tvrdě s jinověrci zúčtovali. Griespekové přišli o všechno – Kaceřov, Kralovice, Nečtiny, Nelahozeves i Rožmitál.

Rožmitálský Jan Jaroslav a jeho bratranec Bohuslav z Nečtin se sice už pátý den po prohrané bitvě na Bílé hoře připojili k těm, kteří uznali svoji vinu a podepsali prohlášení, v němž litují své vzpoury „proti řádně korunovanému a pomazanému lennímu pánovi a králi Ferdinandu II.“ a přísahali mu věrnost a poslušnost. Nebylo jim to ale nic platné.

Václav, který poslal děla do Plzně (na památku prý byla vystavena v tamější radnici až do konce 19. století) se Bílé hory, naštěstí pro něj, ani nedožil.

Florián, pán na Rožmitále, o němž není známo, že by odvolal, byl 9. srpna 1622 předvolán před konfiskační soud. Jeho bratra Jana Jaroslava si předvolali 22. listopadu téhož roku. Rozsudek byl u obou jednoznačný: Ztráta veškerého majetku.

Jan Jaroslav, který se neoženil, tedy opustil Rožmitál a žil u své tety na malém statku v Drahenicích u Březnice. V červnu roku 1623 byl v 29 letech zavražděn katolíkem Příchovským. Motiv vraždy, zda byl politický či soukromý, neboť vrah byl vzdáleným příbuzným, nebyl tenkrát objasněn.

Florián s manželkou Johannou a dcerou Sabinou Helenou museli zámek rovněž opustit a v Rožmitále se nastěhovali do malého dvora v blízkosti zámku (patrně současný dům U Lipků v Oboře). Poslední Griespek z Rožmitálu zemřel roku 1642 v padesáti letech v Bechyni u příbuzných své matky.

Pražský arcibiskup Ernest A. Harrach navrhl králi Ferdinandu II., aby mu celé rožmitálské panství věnoval. Odvolával se na to, že po 90 let až do roku 1436 patřila polovina Rožmitálu arcibiskupství. Zarputilý katolík katolíkovi rád vyhověl a honosný zámek s příslušenstvím v odhadní ceně 63 111 kop míšeňských mu 8. července 1623 přiklepl.

Obyvatelstvo, které podle svého dřívějšího pána vyznávalo protestantskou víru, začalo být jezuity i vojskem násilně obraceno na víru katolickou. Mnozí utíkali raději do lesů či skončili v emigraci. Po smrti Floriána žaloval kardinál Harrach královskému místodržícímu, že se vdova údajně o přidělený dům v podzámčí nestará a donutil ji, aby mu ho odprodala. Tak zmizela poslední stopa po Griespecích v Rožmitále.

Dokončení v pondělí: Konec Griespeků v Čechách.

Dům U Lipků 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode