Hájovna Na Dědku ožila malými hasiči

08.07.2016 21:03

Hájovna Na Dědku, která zažila za protektorátu hrůzy zatýkání českých vlastenců gestapem, ožila tento týden dětským smíchem. Je to tak správné a Königsmarkovi by jistě měli radost, že jejich domov se zachoval téměř jako tenkrát a k dětským táborům jej využívají rožmitálští skauti a do dneška malí hasiči sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále.

Minulou sobotu jich přijelo třiadvacet, ale po první noci jich zůstalo o dva méně. Dvě děcka totiž nebyla zvyklá být odloučena od rodičů.

Realizační tým v sestavě Lenka Vaňková, Lucie Veselá, Martin Trňák, Dušan Vaněk, Antonín Fejfárek a Martin Vlk připravil pro děti přebohatý program po celý den a jednu noc. To když byl písknut bojový poplach a všichni se museli evakuovat na půdu. Jiný den byla na programu stezka odvahy, pak zase diskotéka a tak ubíhal od ranního budíčku čas, že si leckdo ani nevšiml, že už by měl jít na kutě, vlastně do stanu. Ostatně na čerstvém vzduchu a po vydatném jídle, které chutně připravovaly Hana a Lucie Veselá s Lenkou Vaňkovou se nelze ani divit.

Na tábor mladých starorožmitálských hasičů jsme se přijeli podívat dnes navečer, zrovna když se při nástupu všech zúčastněných četly pochvaly.

Stan si po celý týden nejdokonaleji uklízely Kája Šourková a Adélka Havlíčková, nejlíp uměli tančit Josef Zelenka a Karolínka Kropáčková a za nejlepší sportovce byli vyhlášeni Jakub Berka, Péťa Varadin, Jakub Vlasák, Marek Jeníček a Pepa Sýkora.

Nejvíc chutnalo Jakubu Vlasákovi a Martinu Vaňkovi a nejhlubší spánek měl Dušan Vaněk, což byl ovšem jeden z vedoucích. Sice byli vyhlášeni i největší čuňátka a poseroutkové při noční bojůvce, jejich jména ale zveřejňovat nebudeme, neboť příští rok už budou vyhlášeni určitě v zcela jiné kategorii.

Dnes se také na tábor přijeli podívat zástupci výboru SDH Starý Rožmitál a starosta Rožmitálu pod Třemšínem Ing. Josef Vondrášek, jenž dětem přivezl suvenýry města včetně triček, do kterých děti časem dorostou. Město se také podílelo na soustředění hasičátek finančně. Velkým dílem ovšem také přispěl hasičský sbor, jenž po celý rok střádal korunky ze sběru starého papíru, jenž se ve Starém Rožmitále koná každou první sobotu v měsíci. Pro týdenní pobyt by to však bylo málo, a tak musely sáhnout do peněženky i rodiče.

Už třetí dětský tábor Na Dědku ale určitě stál za to a všem se sluší vyslovit uznání a dospělákům velký dík. Více fotografií najdete na https://www.facebook.com/Cvokarskemuzeum/

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode