Hefaistos bude psát o muzeu

28.05.2018 08:26

V sobotu navštívil Cvokařské muzeum v doprovodu manželky Josef Moos, redaktor mezinárodního dvouměsíčníku Hefaistos vydávaného v Německu. Časopis, jenž má v titulu jméno řeckého boha ohně a kovářství, se věnuje především umělecké tvorbě z kovu a jeho abonenty jsou nejen čtenáři v Německu, ale i v dalších čtyřiceti zemích.

Pan Moos se setkal s naším muzeem už před pěti lety, kdy v Bavorské státní knihovně v Mnichově objevil právě vydanou knihu Cvokaři – O zaniklém řemesle v rožmitálském údolí. Pomocí googlu si z knihy přeložil do němčiny několik úryvků a rozhodl se do Starého Rožmitálu přijet. Bohužel tenkrát nebyla možnost se setkat, a tak k návštěvě došlo až předevčírem.

Téměř tři hodiny si nechal pan Moos vyprávět o muzeu a o cvokařském řemesle na Rožmitálsku a přitom pilně fotografoval. Sám ze své novinářské praxe přidal mnohé informace o ruční výrobě cvočků a hřebíků v různých koutech Německa a Rakouska. Na cestu domů dostal nejen knihu a propagační materiály muzea, ale i typickou rožmitálskou specialitku – báč.

 

Josef Moos, jeho manželka a Cvokařské muzeum

 

Titulní strana posledního vydání časopisu Hefaistos



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode