Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty -2/9

13.02.2017 07:33

Velice rozšířeným pokrmem ve Starém Rožmitále byly a stále jsou  liťáky (bramboráky) a báč.

Základem bramboráků jsou syrové strouhané brambory s trochou mouky, vejci, okořeněné majoránkou a česnekem. Ve větších hospodářstvích se liťáky smažily na sádle, drobní zemědělci a cvokaři pekli liťáky přímo na plotně na plechu na ní položeném.

Ze syrových nebo i vařených brambor je rovněž báč. Báč nebo bác*) je dvojího druhu, litý nazývaný též kucmár a kynutý přezdívaný bramborová buchta, do kterého se přidávaly kvasnice. Báče se pekly na pekáči v troubě.

Ve Starém Rožmitále je vyhlášenou odbornicí na kynutý báč Květa Zehnulová, bez jejíhož zlatavého pokladu se neobejde žádná slavnost v obci.

A tady je na tuhle velice jedlou dobrůtku recept od Anny Krejčové z Rožmitálu p. Tř., která se svým báčem vyhrála v roce 2011 dokonce báčovou soutěž:

Suroviny: 1 litr mléka, 3 vařené a 3 syrové brambory, 1 kg hrubé mouky, kostička a půl droždí, sůl, pepř, 1 vejce, majoránka, škvarky podle možností a chuti, 2 lžíce sádla, mák na posypání a vysypání pekáče, 5 – 6 stroužků česneku. Postup: Škvarky rozpustíme v sádle a zahřejeme mléko tak, aby bylo horké. Oškrábeme syrové brambory, nastrouháme je na jemném struhadle a vymačkáme z nich vodu.  Brambory vmícháme do horkého mléka. Přidáme nastrouhané vařené brambory, 1 vejce, škvarky, sádlo, mouku, sůl pepř, majoránku, česnek, nakonec zamícháme droždí a necháme kynout. Těsto musí být tak husté, aby v něm stála vařečka. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme mákem a mákem posypeme i těsto v pekáči. Těsto je na dva pekáče. Pečeme tak dlouho, dokud báč nezrůžoví.

Recept na báč máme také už pět let ve Cvokařském muzeu a je radost hledět na návštěvníky, jak si recept fotografují mobily, a kdo nemá mobil, tak si jej opisuje tužkou. A to zvláště poté, když jim tuhle nejrožmitálštější rožmitálskou lahůdku občas v muzeu nabídneme k ochutnání.

*) Báč i bác je správně. Aby však nedocházelo k mýlce, používáme zásadně slovo báč na odlišení od další brdské speciality – dřevěné obuvi nazývané bácy. Podobně používáme pojmenování cvokaři, jak si sami dělníci říkali, na rozdíl od cvočkařů, jak je začali nazývat jazykoví puristé zejména od 60. let minulého století.

Pokračování za týden.

Cvokařské muzeum: Báč na obrázku i in natura

Bácy

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode