Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty -3/9

20.02.2017 04:50

Ještě na přelomu 19. a 20. století byly ke snídani běžné polévky. Často to byla zelnice, to je polévka z kyselého zelí a k ní většinou brambory na loupačku nebo nebo tzv. nakyslá bílá, to je mléčná polévka, kterou se zalil na talíři nakrájený chleba či ještě zahuštěná smetanou.

Od počátku 20. století vystřídalo polévky „kafe“, které se před tím vařilo tak jednou týdně. Za první republiky již byla běžná káva z praženého žita a cikorky. Do kafe se přidávalo kozí nebo kravské mléko, krájel se suchý chléb nebo liťáky (bramboráky pečené na sucho na plotně) a jedlo se lžící. V neděli byly ke kafi buchty nebo koláče.

Chléb se často mazal slaným tvarohem s rozsekanou pažitkou, této pomazánce se říkalo rozhuda.

Recept na přivařenou, tzv. rožmitálskou polévku, jež se jen malilinko podobá jihočeské kulajdě: Oškrábeme brambory, rozkrojíme je na čtvrtky a dáme do vody, přidáme sůl, bobkový list, houby nebo kopr a uvaříme. Když brambory změknou, přidáme zakysanou smetanu

Recept na rozhudu: Smícháme dohromady tvaroh s trochou mléka a přidáme pažitku, klidně i jarní cibulku, jednu kyselou okurku, koření a polovinu červené papriky. Promícháme, osolíme a je to!

Pokračování za týden.

Ilustrační foto www.zenyprozeny.cz

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode