Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty - 4/9

27.02.2017 06:23

Hlavním denním jídlem na začátku 20. století byl oběd, který se vařil denně čerstvý. Jen v době nejvypjatějších polních prací brala s sebou hospodyně na pole studené jídlo, chleba s rozdělaným tvarohem a k němu mléko nebo pivo.

Většinou si ale hospodyně musela najít čas a oběd nebo aspoň polévku uvařit. Polévek se vařilo mnoho druhů, především mléčné a bramborové. Vývary z masa byly vzácností, protože maso se jedlo jen v neděli a o svátcích. 

Po polévce následovalo buď druhé vařené jídlo nebo se jedla jen polévka s pečivem, většinou s vdolky z pšeničné mouky pečené na plotně na sucho či na sádle. Známým pokrmem byl svítek z krupice nebo mouky a vajec, který se po upečení dal vařit do vody, čímž nabyl na objemu. Pak se vyndal a voda se přivařila kyselou smetanou a touto omáčkou se svítek polil. Z dalších moučných pokrmů se připravovaly knedlíky kynuté s ovocem či houskové. Jedly se zelím, polité mlékem či k omáčce.

Recept na svítek: 30 dkg krupice, 5 dkg másla, 2 lžíce cukru, 4 vejce, čtvrt litru mléka, trošku soli, dvě lžičky kypřícího prášku. Na zalití pak mléko, cukr a skořici.

Máslo se utře s cukrem, postupně se přidává žloutek po žloutku. Špetka soli. Dvě lžíce krupice je třeba oddělit, promísit s kypřícím práškem. Zbytek krupice se postupně přidává po lžících k utřeným vejcím s cukrem, zároveň se přilévá po menších dávkách i mléko. Těsto se vypracuje, přidá se sníh z bílků, který se posype oddělenou krupicí s práškem a zlehka se zamíchá.

Těsto se pak naleje do vymazaného a vysypaného pekáčku a pomalu se peče do růžova. Když je svítek upečený, nechá se trochu vychladnout, nakrájí se na kousky, které se na talíři polévají mlékem rozdělaným s cukrem či medem, posype se skořicí a ozdobí domácí zavařeninou. V kuchařkách se to ale hemží i dalšími recepty na svítek, ať už sladký nebo slaný.

Pokračování za týden.

Ilustrační foto www.vitalia.cz

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode