Historický jídelníček a tradiční rožmitálské recepty – 6/9

13.03.2017 05:10

Často byly ve všední den k obědu omáčky, které se jedly bez masa, jen s bramborem či bramborovými knedlíky. Tradiční omáčkou byla například bílá nebo přivařená zahuštěná smetanou či tzv. pražený ocet, to je ve vodě, ve které se vařily houby a cibule, se rozšlehala světlá jíška z větší dávky mouky. Ke koprové omáčce se většinou podával svítek z krupičky a vajec.

Večeře bývávaly oproti obědu jednodušší a jednotvárnější. Mnohdy byla k večeři opět polévka, někdy kafe a chléb. Nejčastěji však byly podávány brambory, ať už v podobě placek či liťáků nebo pečené v troubě.

Důležité místo ve stravě zaujímal chléb. Chleba si pekly hospodyně samy, pec byla v téměř každém stavení. Kde ji neměli, pekli chléb v troubě nebo nosili těsto k pekaři. Do těsta se někdy kromě soli a kmínu přidával fenykl. Někdy se přimísilo do těsta i trochu vařených brambor, aby chléb zůstal déle vláčný. Chlebem se šetřilo, tvrdý se ještě použil na topinky. Ze zbytků chlebového těsta se pekly bandury, oválné, na vrchu rozdělené uprostřed rýhou, sypané kmínem a solí nebo mákem.

Recept na bandury: Zaděláme těsto z hladké mouky, přidáme, sůl, žloutek, olej a kvasnice, dobře promísíme a necháme vykynout. Pak naděláme bochánky, které dáme na plech odpočinout. Potřeme je bílkem, posolíme, pokmínujeme a dáme do trouby na 180 stupňů asi na dvacet minut dokud nechytnou zlatavou barvu.

Pokračování za týden.

 

Ilustrační foto www.toprecepty.cz

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode