Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 12/25

20.11.2019 00:03

V tomto díle budeme pokračovat v procházce východní částí rožmitálského náměstí. Cestou nemůžeme minout nově opravený penzion Panský dům. V této budově jakoby se koncentrovaly peripetie, kterými město za poslední století prošlo.

Budovu, jejíž fotografii z roku 1905 použil Václav Šourek pro srovnání se stavem v roce 2011, postavilo arcibiskupské panství jako zámecký hotel v roce 1710 na místě staré zájezdní hospody patřící kdysi Gryspekům.

V první polovině 20. století byl rozšířen o další patro a stal se nejznámější restaurací v Rožmitále. Během protektorátu se zde setkávali Němci a němčící Češi, v květnu 1945 tady složili zbraně vojáci wehrmachtu usídlení ve městě, po roce 1948 se z budovy stal Dům odborů a pak jej převzaly Restaurace a jídelny v Příbrami (stejně jako restauraci Slavii).

Následující pohlednice Domu odborů je z roku 1957:

Pohlednice níže byla poslána v roce 1962 a pisatel si v ní libuje, jak se jeho rodině a kamarádovi na dovolené v Domě odborů dobře bydlí. Označil také, kde mají pokoje.

Časem ovšem hotel chátral, pokoje se už nenabízely a v roce 1998 jej město, jemuž už šest let patřil, předalo Arcibiskupství pražskému (viz  https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/jak-to-bylo-v-roce-1998-se-zamkem/

Po důkladné rekonstrukci je současný penzion Panský dům oblíbenou destinací turistů a výchozím bodem pro toulky po jižních Brdech.

Sgrafito malíře Jana Šebka znázorňující Lva z Rožmitálu je na fasádě Panského domu již téměř osmdesát let.

Pokračování za týden.

 

 

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode