Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 15/25

11.12.2019 06:28

V minulém pokračování jsme skončili u ladovsky laděné kolorované pohlednice zámku a podzámčí, na níž musel každého zaujmout vyzdobený krám Marcela Vachaty s nápisem na štítě Knihkupectví*).

Obchodníci se vždycky snažili přiblížit své zboží co nejvíc zákazníkovi. Prodejna Jaroslava Háska na náměstí vyfotografovaná i s jejím majitelem začátkem 30. let minulého století, je toho dokladem. Dnes je na stejném místě pojišťovna, ale téměř vedle se vrátila prodejna velocipedů, které měl pan Hásek také v nabídce:

Obdobně okrášlená bývala filiálka Leopolda Wočky  v domě u Randů (hlavní prodejnu měl na náměstí), na níž byl dokonce praporec informující lidi přicházející Rybovou ulicí. Pro fotografování v roce 1910 patrně nastoupil celý personál prodejny:

Na následujícím snímku pořízeném rovněž kolem roku 1910 je holičství a vlásenkářství Adolfa Mirtla, sedlářství a čalounictví Václava Sochora a ještě dál neidentifikovatelný obchod v místě, kde ústí Rybova ulice na náměstí. Kouzelné jsou reklamní nápisy na veřejích holiče Mirtla: Síň ku holení, stříhání a kadeření vlasů. Též dámy češou. Zde se z vyčesaných vlasů zhotovují copy. Vlasové síťky jsou k dostání. Fotografie dokazuje, že kdysi býval na náměstí krám snad v každém stavení:

Nakonec jsme si nechali další prodejnu klanu Vočků či Wočků v Palackého ulici. Jak ale ukazuje srovnávací fotografie Václava Šourka z roku 2011, nezůstala po ní ani památka:

*) Rožmitálští vždy rádi četli a i v dnešní, internetové době mají možnost si ve městě koupit knihu. Ostatně Rožmitál bude asi jedním z nemnoha obcí jeho velikosti, v němž je doposud prodejna knih.

Pokračování za týden

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode