Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 16/25

18.12.2019 02:55

V dnešním, už šestnáctém dílu definitivně opustíme rožmitálské náměstí a opět se porozhlédneme po městě. K nejzajímavějším stavbám či spíše stavbičkám patří malý nenápadný domek mezi Podzámeckým rybníkem a zadní branou do zámku. Je znám pod názvem Platejz nebo také Plotejz a kdysi dávno v něm bývala hospoda. Do ní také situoval R. R. Hofmeister část jedné ze svých povídek v knize Neznámá dramata.

Zděný přízemní nárožní dům na nepravidelném lichoběžníkovém půdorysu završený šindelovou sedlovou střechou s kabřincem pochází z přelomu 18. a 19. století a je jednou z mála historických staveb, které se po požáru města v roce 1871 zachovaly.

O památkově chráněném objektu se na webových stránkách Národního památkového ústavu píše: „Dům představuje dispozičně atypickou lidovou stavbu vesnického rázu, přesto však charakteristickou pro starou drobnou zástavbu v podhradí. Stavba si dochovala původní objem a patrně i dispozici někdejší vesnické hospody a představuje cenný urbanistický prvek, spoluvytvářející přirozenou horizontální podnož architektonické dominanty zámku. Je pravděpodobné, že základ hospody na břehu rybníka v nejtěsnější blízkosti zámku je starší než dnešní stavba.“

Fotograf Václav Šourek se v roce 2011 snažil porovnat Platejz s černobílým snímkem kolem roku 1900. Každý na první pohled pozná, že po rekreační přestavbě se domek podstatně změnil, počínaje suchým záchodem a konče třeba štítem.

Romantický Platejz ve 20. letech minulého století od hladiny Podzámeckého rybníka.

Chaloupka neměla to štěstí, aby se objevovala samostatně na pohlednicích, zato jednalo-li se o tzv. okénkové pohlednice, málokdy chyběla. Drechslerovi vydali například v roce  2005 tuto pohlednici, na níž se Platejz ocitl ve společnosti radnice, bývalé hospody Na cikánce, hotelu Bílý lev a zámku.

V roce 2007 vydala Reklama Fryček okénkovou pohlednici nazvanou Kulturní památky. Kolem sochy sv. Václava, jež je umístěna na mostě přes Vlčavu, poznáváme roubenku v Rybově ulici ve Starém Rožmitále, dům U Lipků v Oboře, opět Cikánku a Platejz.

Naposledy se Platejz objevil na letošním rožmitálském vánočním hrnečku.

Pokračování za týden.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode