Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 17/25

25.12.2019 04:22

Dnes navštívíme Palackého ulici, dříve někdy nazývanou Palackého třída, a prostřednictvím starých pohlednic a srovnávací fotografie Václava Šourka z roku 2011 do ní nahlédneme z křížení s nynější ulicí Sladkovského.

Historický snímek byl pořízen v prvních letech 20. století. Na kolorované pohlednici jej vydal rožmitálský knihkupec Marcel Vachata v roce 1908. Už na první pohled jsou patrné změny, které se v této ulici za sto let udály. Zcela vpravo, v domě s otevřenými větračkami, bývala oblíbená Březnická pivnice, v nízkém domě uprostřed před zámkem bylo holičství a vlevo vystřídalo továrnu Podbrdské muzeum.

Nejstarší známou pohlednicí s těmito místy je ovšem tato. Bohužel vydavatele neznáme, víme jen, že tento exemplář byl odeslán jistou Josefinou Korejčkovou 10. listopadu 1902 z Rožmitálu a adresátovi Adolfu Křivskému do města Dubno v Rusku došel 19. února 1903.

Ještě z Rakouska-Uherska je i pohlednice, na níž je kromě Palackého třídy i arcibiskupský letohrádek v nedalekém Roželově. Pohlednice byla vydána nákladem Vojtěcha Zíba z Rožmitálu.

Sice jednobarevnou pohlednici, zato však s prolamovanými okraji a s okrasným písmem, vydal v roce 1922 Marcel Vachata. Pozorný čtenář si jistě povšimne, že se jedná o stejnou fotografii, kterou Vachata už použil na pohlednici v roce 1908.

Pokračování za týden.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode