Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 19/25

08.01.2020 07:44

V místech, kde Jungmannova (dříve Panská) ulice ústí do ulice Čelakovské-Rajské (dříve Sladkovského), si postavil před více než sto lety stojan s fotoaparátem na skleněné desky nám neznámý fotograf. Událost to jistě byla veliká, neboť na kolorované pohlednici, kterou vydal ještě za Rakouska-Uherska Vojtěch Zíb z Rožmitálu, postává jedenáct usmívajících se lidí.

Václav Šourek ze Strýčkov, který starou fotografii v roce 2011 pro srovnání použil, sice sehnal jen lidí šest, přesto je ale obdivuhodné, jakou si dal práci, aby historický i současný snímek k sobě co nejvíce přiblížil.

Půjdeme-li dál ve směru, kam snímek ukazuje, přijdeme na křižovatku ulice Čelakovské-Rajské a ulice U Stadionu. Výrazný jednopatrový dům měl kolem roku 1920, ze kdy je pohlednice, ještě zajímavou omítku. Třetí domek vlevo bývala hospůdka Hamburk, arcibiskupská huť je schována vzadu za stromy. Terénní úpravy vpředu zcela změnily vodoteč Hoděmyšlského potoka, jenž vede ze Sadoňského rybníka do rybníka Jez. Srovnávací fotografie Václava Šourka je rovněž z roku 2011. Kolorovanou pohlednici vydal knihkupec Marcel Vachata.

Je zajímavé, že kromě publikovaných dvou historických pohlednic, žádné jiné pohlednice z těchto míst neexistují.

Pokračování za týden.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode