Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 2/25

11.09.2019 06:02

Barevný snímek Rožmitálu od jihu pořídil Václav Šourek v roce 2011. Fotoaparát a dívku si postavil přesně do míst, v jakých fotograf Jílovský ze Žižkova a (údajná) dáma stáli v roce 1921. Rozdíly nebudeme komentovat, jsou zcela viditelné.

Co ale není na první pohled patrné, je skutečnost, že dáma v klobouku byla dodatečně do fotografie včleněna. Dosvědčují to na vlas stejné pohlednice, které byly vydány ve stejnou dobu rožmitálským Marcelem Vachatou v několika barevných odstínech a vydáních. My tu reprodukujeme jako vzorek jen hnědou a zelenou variantu. Nutno podotknout, že retuše se na fotografiích dělaly už od počátku tohoto vynálezu. 

Jižní pohled na město byl populární snad od doby, co se v Rožmitále objevil první fotograf a první vydavatel pohlednic. Různě kolorovaná myslivecká pohlednice už putovala z Rožmitálu k adresátům hned v prvních letech 20. století.

Ze stejného místa jsou zobrazeny „školní dívky na trhání lnu za války 1916“. Nejméně dvě varianty této pohlednice byly vydány a posílány ještě během válečných bojů. Zobrazená pohlednice byla z Rožmitálu poslána 1. července 1918 do rakouského Gmündu.

Pokračování za týden.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode