Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 22/25

29.01.2020 05:20

Na rozdíl od záběrů na město z dnešní čtvrti Na Spravedlnosti, které - nebo spíše který, neboť je znám na pohlednici pouze jediný – jsme probírali minule, objekt, o němž bude řeč dnes, byl fotoaparáty zvěčněn mnohokrát.

O množství pohlednic penzionu Třemšín se postaral Jan A. Muchka, který jej v roce 1929 postavil 20 minut chůze na jih od města v romantické krajině pod lesem u rybníka, a jeho syn Emil, jenž jej po smrti otce od roku 1934 provozoval.  Pohlednice jim sloužily jako propagační prostředek informující o na tehdejší dobu velmi moderním stravovacím a ubytovacím zařízení.

 

Na rubu této pohlednice si nechal J. Muchka v roce 1932 natisknout text: „Uctivě podepsaný...ujišťuje, že se ze všech sil přičiní, aby si vydobyl plné spokojenosti všech, kdož mu návštěvou pensionátu a letního lesního útulku „Třemšín“ svou přízeň prokáží...“

Emil Muchka po převzetí penzionu prostřednictvím pohlednic osobně zval dřívější návštěvníky k opětovnému pobytu.

Penzion měl 40 pokojů s tekoucí vodou, ozdravné koupele, tenisové hřiště, honitbu, loďky na rybníce a pro hosty se jezdívalo k nádraží autem. Na pohlednici se penzion, kde bývala v podkroví i levná noclehárna pro turisty, odráží v hladině Kašparovského rybníka.

Dnes vyfotografovat bývalý penzion, který Muchkovi za války zabral Wehrmacht a po válce pak Rudá armáda, není pro vzrostlé stromy možné. Nepovedlo se to ani Václavu Šourkovi v roce 2011, jenž se snažil o srovnávací záběr s první pohlednicí penzionu z roku 1929. Osudy majitelů i objektu, který v 50. letech skončil jako štábní budova Československé lidové armády, popisuje Jindřich Hásek v prvním díle knížky Kouzelné město Rožmitál.

Pokračování za týden.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode