Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 25/25

19.02.2020 08:12

Dnešním dnem končí pětadvacetidílný seriál, kterým jsme chtěli porovnat Rožmitál pod Třemšínem jak vypadal kdysi a jak dnes. Náš velký dík patří Václavu Šourkovi ze Strýčkov, jenž nám poskytl srovnávací snímky, které podle starých předloh pořizoval ve městě v roce 2011. Jeho fotografie si lze i teď prohlédnout na zdech rožmitálské Zámecké hospody.

V závěrečném díle se budeme věnovat panoramatickým snímkům města a opět si zahrajeme na detektivy, neboť v téhle kategorii pohlednic je toho stále dost zajímavého k pátrání.

Nádherný pohled na město od jihu. Hořejší snímek nechal zhotovit po roce 1905 rožmitálský obchodník Vojtěch Zíb a využil jej hned dvakrát. Podruhé záběr vydal jako čtyři samostatné pohlednice. Níže zveřejňujeme tři z nich, čtvrtá bohužel ve sbírce chybí.

Vojtěch Zíb ale nebyl na začátku 20. století v Rožmitále jediný, komu učarovaly panoramatické záběry. Vydávat je na pohlednicích, ovšem klasického formátu, se rozhodl i knihkupec Marcel Vachata:

Tento pohled na město od severu vydal M. Vachata na pohlednici, na níž byly ještě dvě jiné fotografie.

Dalším Vachatovým záslužným počinem pro budoucí generace byla tato pohlednice. V roce 1911 ji vydal hned ve dvojím vyhotovení – kolorovaném a černobílém. Na nanejvýš zajímavém dolním záběru si například vpravo povšimněte domků pod mostem. Černobílá pohlednice je zajímavá i pokud jde o text. Psal jej totiž Aurel Bernkopf, dlouholetý nájemce a sládek zámeckého pivovaru, který mimo jiné vlastnil v Luhu ve Starém Rožmitále hostinec později po přestavbě nazývaný Hotel.

Ve vydávání panoramatických pohlednic Rožmitálu, ovšem už ve formátu DL, se pokračovalo i později. Tyto vydalo například nakladatelství Orbis v roce 1970.

Jednou ze současných panoramatických nebo také tzv. širokých pohlednic Rožmitálu je okénková pohlednice vydaná Vladimírem Fukalem z Jetřichovic před deseti lety.

A na úplný závěr našeho seriálu, jenž vycházel týdně vždy ve středu, si připomeňme první díl, který jsme publikovali vloni 4. září. Tehdy jsme zveřejnili jednu z úplně prvních panoramatických pohlednic, která byla pořízena v roce 1904. Tak si ji ještě jednou připomeňme:

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode