Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 9/25

30.10.2019 02:45

Druhým motivem, který si v roce 2011 fotograf Václav Šourek ve Starém Rožmitále vybral, byl areál farního kostela. Není divu, kostel býval po staletí duchovním centrem rožmitálské kotliny a i dnes, především díky působení Jakuba Jana Ryby, je přitažlivý pro věřící i nevěřící.

Na černobílé fotografii lze dobře vidět nejen kaplanka, ale vzhledem k ročnímu období, kdy byly stromy bez listí, i samotný kostel, faru a schodiště s bránou. Snímek byl každopádně pořízen po roce 1882, neboť v tomto roce se přifařené obce k rožmitálské farnosti složily a nechaly vybudovat kamenné schody vedoucí od mlýna ke hřbitovu. Podle vzpomínek spisovatele R. R. Hofmeistera má schodiště osm schodů, z nichž každý je osm kroků dlouhý a osm kroků široký. Na bráně je nápis Pochválen Pan Ježíš Kristus a před kaplankami lze vytušit dřevěný plot.

Na dokreslení přikládáme ještě fotografii téměř ze stejného místa, která byla zveřejněna v encyklopedii Ottovy Čechy v roce 1897. O 115 let později ji jako pohlednici vydalo Cvokařské muzeum.

Pohled na farní areál se za poslední desetiletí nijak nezměnil – až na jednu výjimku. Na obou historických záběrech je bachratější báň věže kostela, než je teď. Jelikož na snímku pana Šourka není věž přes stromy vidět, přikládáme svoji fotografii ze zimy. Po rozsáhlém požáru kostela v roce 1933, o němž psaly i pražské noviny, báň totiž dostala užší tvar.

Báň před požárem a současný stav

Podstatná změna je však vidět pod kaplankami. Na místě dnešního parkoviště, což je vlastně staroměstská náves, dříve býval tzv. Petráňův rybníček. Majitel přilehlé hospody Josef Petráň v něm choval pro štamgasty ryby a v zimě z něho vysekával led. Dnes to tu vypadá ale úplně jinak.

Je zajímavé, že neexistují staré pohledy s jedním záběrem na kaplanka a kostel, ale jen jako součást okénkových pohlednic s více snímky. Na zpestření připojujeme dvě pohlednice, které před rokem 1918 vydal obchodník a trafikant Daniel Petráň ze Starého Rožmitálu.

Pokračování za týden

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode