Historie téměř detektivní: Rožmitál kdysi a dnes – 7/25

16.10.2019 02:47

AKTUALIZOVÁNO  15. listopadu 2019:

Náš seriál je sice věnován srovnávacím fotografiím Václava Šourka ze Strýčkov, ale dnes uděláme výjimku. Snad se na nás pan Šourek nebude zlobit, že jeho krásné snímky protentokrát vynecháme.

On totiž nezachytil obchodní středisko Třemšín, které nám dnes a denně mizí před očima. A jistě by bylo chybou, abychom se mu nevěnovali. Vždyť pátrání v minulosti u tohoto objektu, který byl uveden za velkého zájmu veřejnosti do provozu v roce 1980,  je opravdu téměř detektivní.

Nejdříve tedy jeden snímek z knihy Rožmitálsko na starých pohlednicích a fotografiích a více záběrů z knižních vzpomínek Jiřího Plachého Být užitečný lidem. Je fascinující jak se za posledních 40 let místo proměnilo a dále proměňuje.

Oba snímky zachycují stejné místo, dělí je ale 50 let. Horní je z roku 1930, dolní ze zahájení demolice koncem 70. let 20. století. Uprostřed je nejdříve celý dům hodináře Nového a poté už jen jeho půlka. Celá levá fronta domů byla nahrazena obchodním střediskem Třemšín, pravá strana původní zástavby ustoupila panelákům

Demolice domů pro obchodní středisko, vzadu vykukuje zadní trakt už skoro hotového zdravotnického střediska

Obchodní středisko Třemšín před dokončením v roce 1980 ...

Foto z webu města v létě 2018

... v zimě 2018 a ...

... letos začátkem října ...

... a předevčírem

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode