Hřbitov ve Starém Rožmitále se opravuje za tři čtvrtě milionu

14.05.2020 05:07

Tento týden začala stavební společnost RIOS, která se stala vítězem výběrového řízení, s opravou cest na hřbitově ve Starém Rožmitále. Například hlavní cesty ve tvaru kříže teď dostanou dlažbu a dojde i na další vylepšení. Hodnota zakázky, kterou vypsal majitel hřbitova, město Rožmitál pod Třemšínem, je včetně DPH tři čtvrtě milionu korun.

Do roku 2008 patřil hřbitov římskokatolické farnosti ve Starém Rožmitále, která jej v tomto roce darovala městu. Radnice kromě běžné údržby už do hřbitova o výměře 58,5 aru, který byl založen na tzv. Farských polích v roce 1854, vložila nemalé peníze. Vzpomeňme jen rok 2014, kdy se technické služby pustily do oprav hřbitovní zdi a zlikvidovaly přebujelý břečťan, který u zdi zcela zakrýval neudržované hroby a zeď narušoval. Původní plechová vrata byla nahrazena uměleckým kovářem vyvedenou vstupní branou. Už před tím byly pokáceny nebezpečné vzrostlé stromy a poté opraveny staré hroby významných rožmitálských osobností.

Připomeňme, že obecní hřbitov východně od města vznikl až v roce 1925, takže do té doby se pohřbívalo z celé farnosti jen ve Starém Rožmitále, původně na starém hřbitově kolem kostela, později na velkém, nyní opravovaném hřbitově současném.

Starorožmitálský hřbitov na archivním snímku

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode