Hrob královny Johanky (pravděpodobně) nalezen - II/V

24.05.2021 00:02

Režisér Pavel P. Ries zveřejnil na konci roku 2010 na svém blogu časopisu Respekt úvahu pod názvem Kde je pohřbena česká královna Johana?  V ní poprvé na veřejnosti navodil atmosféru tajemna, které poslední spočinutí královny po staletí obklopuje.

Věra Pejsarová na síti sítí vypátrala, že pan Ries objevil, že existuje zahraniční zdroj, v němž lze vyhledat informaci, kde by mohl Johančin hrob být. A dokonce jej prozradil!

Tím zahraničním pramenem je podle Pavla Riese několika set stránková kniha Glaciographia neboli Kladská kronika, jejímž autorem je slezský kronikář a luteránský kazatel Georg Katscher (Georgius Aerulius) a která byla vydána v roce 1625 v Lipsku.

Kniha obsahuje důkladný popis města Kladska a Hrabství kladského, jež bylo až do roku 1742 součástí Českého království. V knize jsou líčeny osudy králů, císařů, hrabat, rytířů a všech možných velmožů, a to nejen z Kladska, ale samozřejmě i z celých Čech.

A tady, na straně 419, je napsáno, že královna Johana byla v roce 1475 pohřbena v Praze v kostele sv. Vavřince.

Proč ale Pavel Ries svůj zdroj dokonce s uvedením stránky, kde je o pohřbu psáno, už před jedenácti lety zveřejnil? Vždyť k odhalení místa posledního odpočinku královny Johany má dojít až v jeho plánovaném filmu, který je zatím v nedohlednu!

Ono je to totiž tak: Dopátrat se Johanino hrobu, i přes uvedené indicie, je stále hodně složité a samozřejmě - záhadné a také nákladné!

Autor Kladské kroniky, vydané 150 let po královnině skonu, označil, s odvoláním na lékaře Tadeáše Hájka z Hájku, za místo jejího posledního odpočinku kostel sv. Vavřince (Sankt Laurentis) v Praze. Ale v době úmrtí Johany z Rožmitálu byly v tehdejší Praze čtyři kostely zasvěcené svatému Vavřinci!

Pan Ries v blogu píše, že je uložena v pražském klášteře, který je - i s oním možným místem - dosud zachován. Ale to může být jen matoucí stopa. Vždyť sám Pavel Ries je o správné lokalitě přesvědčen jen z 85 procent!

Pokračování ve středu 26. května.

Kladská kronika, strana 419

V kladském chrámu Nanebevzetí Panny Marie je pochován první český arcibiskup Arnošt z Pardubic

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode