Hrob královny Johanky (pravděpodobně) nalezen - IV/V

28.05.2021 06:33

Obraťme tedy pozornost k rotundě a kostelu sv. Vavřince na Vyšehradě. Rotunda byla postavena v 11. století a ve 14. století byla přestavěna na kostel. Za husitských válek byl ale kostel poškozen a následující roky postupně rozebírán. Nelze tedy předpokládat, že by Hynek svou matku pohřbil v rozvalinách, i když tehdy duchovní stavby na Vyšehradě spravovala rovněž svatovítská kapitula. Zbytky kostela byly později částečně začleněny do budovy děkanství.

Jestliže Johana není pohřbena ani tady, naskýtá se nám další možnost, kdy původní kostel sv. Vavřince už dávno není kostelem sv. Vavřince a navíc - není kostelem vůbec. Původně románský, později gotický kostel stával v nynější Hellichově ulici na Malé Straně. V roce 1784 byl Josefem II. zrušen a přeměněn na byty. Na přelomu 80. a 90. let minulého století se z něj stala koncertní síň, zejména pro koncerty Pražského jara.

Jestliže by hrob rožmitálské královny nebyl ani tady, tak zbývá poslední místo, do něhož vkládáme největší naděje. Jestliže má kladský kronikář pravdu, že byla Johana pochována v kostele sv. Vavřince a jestliže má pravdu i Pavel Ries, že místo prošlo mnohými přeměnami včetně názvu (i když si je jistý tak na 85 procent), pak to může být jedině ...

Rozluštění se dozvíte v pondělí 31. května. 

Základy rotundy sv. Vavřince na Vyšehradě

Koncertní síň v Hellichově ulici

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode