Hrob královny Johanky (pravděpodobně) nalezen - V/V

31.05.2021 00:01

Jestliže měl tedy autor Kladské kroniky pravdu, že byla Johana pochována v kostele sv. Vavřince a jestliže dáme za pravdu i panu Riesovi, že místo prošlo mnohými přeměnami včetně názvu, pak to může být jedině klášterní kostel sv. Anny mezi Liliovou a Anenskou ulicí na Starém Městě. Proč?

Objekt byl postaven ve 14. století na místě starší rotundy a stejně jako rotunda byl zasvěcen sv. Vavřinci. Jako klášterní kostel pojmenovaný po tomto světci je zmiňován ještě roku 1355, avšak o d té doby je však uváděn jako chór sv. Anny. Vystřídali se v něm templáři, johanité a nakonec i dominikánky.

Je známo, že v kostele byl například pochován kronikář Václav Hájek z Libočan. Od roku 1782 už ale nesloužil původnímu účelu a byly v něm zřízeny byty a tiskárna. Dnes je objekt využíván jako kulturní centrum.

Tak tady bychom kopali!

Co na tom, že v roce úmrtí Johany, tedy v roce 1475, se již klášterní kostel patrně nenazýval sv. Vavřincem. Kronika kladská byla přece napsána 150 let po smrti královny. A chybička se občas vloudí i do současných spisů...

Na závěr se ještě podívejme na mapu Prahy. Vidíte tu spojnici mezi chrámem sv. Víta a bývalým chórem sv. Anny? Manžele sice oddělovala řeka Vltava, ale spojoval je Karlův most. I po smrti měli k sobě blízko ...

Takže letos, kdy kvůli covidu-19 nebude Slavnost královny Johanky v Rožmitále v tradiční podobě, mohou historici pátrat alespoň po místě jejího posledního odpočinku. Snad jsme jim trochu napověděli.

(Předešlé díly seriálu byly zveřejněny v této rubrice 21., 24., 26. a 28. května)

Bývalý klášterní kostel sv. Anny. Foto: Wikipedia

Jiří a Johana by neměli k sobě daleko...

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode