Zasloužené ovace v muzeu

08.11.2015 19:44

V neděli 8. listopadu 2015 už po sedmé*) koncertoval ve svém rodném městě Václav Hudeček. Tentokrát slavný houslový virtuos přednesl v galerii rožmitálského Podbrdského muzea za doprovodu orchestru plzeňské konzervatoře koncert F dur pro housle a orchestr, který zkomponoval ve svých devatenácti letech Jakub Jan Ryba.

Ostatně celý podvečer se nesl ve znamení skladeb této nejznámější rožmitálské osobnosti, jejíž kulatá výročí narození i úmrtí letos vzpomínáme.

Před zaplněným hledištěm zazněl rovněž Rybův koncert D dur pro housle a orchestr, který s plzeňským tělesem v novodobé světové premiéře nastudoval předloňský vítěz luhačovické Hudečkovy hudební akademie a mistrův žák Anton Čonka. Orchestr plzeňské konzervatoře zarámoval celý program symfonií in C major a šestivětou serenádou Cassatia in C.

Václav Hudeček, Anton Čonka i dvacet hudebníků s dirigentem Jiřím Štruncem sklidili velké a zasloužené ovace.

Ke koncertu se ještě vrátíme.

*) Poprvé Václav Hudeček vystoupil, už jako slavný houslista, ve svých jednadvaceti letech 7. září 1973 v nově otevřeném kulturním domě ve Starém Rožmitále. Do kulturního domu se znovu vrátil 13. dubna 1985, poté 10. června 1990 a naposledy před Vánocemi v roce 1996. Po dlouhé odmlce poté koncertoval až ve starorožmitálském kostele 11. června 2011 a znovu pak 3. května 2014.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode