I na Rožmitálsku probíhá Tříkrálová sbírka

09.01.2016 05:05

Včera v podvečer navštívili Cvokařské muzeum v kostýmech Tři králové, popřáli, věnovali kalendáříky a trochu si zaplnili pokladničku.

Tříkrálová sbírka se koná každoročně na celém území České republiky, vždy první dva týdny v lednu. Kasičky, do kterých lidé hází svůj příspěvek, jsou zapečetěny na příslušném městském či obecním úřadě a jejich otevření a vyúčtování podléhá přísné kontrole (otevření kasiček a počítání sbírky probíhá za přítomnosti a kontroly zástupce příslušného městského či obecního úřadu). Všechny vybrané finanční prostředky jsou odesílány na centrální účet Charity Česká republika.

Rozdělení výtěžku sbírky je následující:

65% výtěžku sbírky se vrátí do regionu, ve kterém byly peníze vykoledovány

15% sbírky je určeno na podporu projektů charit v českobudějovické diecézi, kam patří i farnost Starý Rožmitál

10% sbírky je určeno na humanitární pomoc, kterou poskytuje Diecézní charita České Budějovice ve své diecézi a v zahraničí

5% sbírky je určeno na humanitární pomoc, kterou poskytuje Charita Česká republika v České republice a v zahraničí

5% je režie sbírky.

Vloni vynesla Tříkrálová sbírka v celé republice, to znamená ve dvou arcidiecézích (pražské a olomoucké) a šesti diecézích 82 milionů Kč, z toho v českobudějovické diecézi pět milionů a ve farní charitě Rožmitál pod Třemšínem 42 tisíc Kč. Na Rožmitálsku letos, stejně jako vloni, koleduje celkem 33 králů s jedenácti pokladničkami.

Tříkráloví koledníci včera večer ve Starém Rožmitále

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode