J. J. Ryba jinak: Jak nutil děti chodit do školy, zpívat a další blbosti

03.12.2022 06:02

Jak už asi téměř každý ví, na internetu a sociálních sítích není nikomu nic svaté. Anonymita dovoluje lecjakou pohanu i osobností, které se už nedovedou bránit.

Něco jiného však je, jde-li o satiru či legrácky, které nikoho neuráží. Takovému přístupu neušel ani hudební skladatel Jakub Jan Ryba, autor slavné České mše vánoční v tzv. Necyklopedii, což je parodie na známou Wikipedii.

Ryba je zde uváděn jako „úspěšný překladatel a snad i varhaníkem v Práglu. Jednou ale jeho otec řekl šlus a poslal ho z Prahy někam pryč. Byl by totiž úspěšnější než on. Poslali ho do Rožmitálu pod Třemšínem. Tam učil chudáky děti hudebku, oženil se a měl celkem 13 dětí (všimněte si, že je to prvočíslo), z nichž přežilo 7 (to je taky prvočíslo) a taky začal překládat hudbu víc do češtiny; ale tamnímu farářovi se nelíbilo, stejně jako dětem, že děti musí chodit do školy a učit se zpívat a další blbosti. Neměl tedy žádné ryby ani Rybu ani Rybovi rád, a tak ho nutil hrát na rozbité harvany varhany, které nechtěl dát spravit, protože se na ně ještě dalo hrát a taky chtěl ušetřit peníze, aby je mohl dát těm, kdo je potřebují.“ Víc si počtěte zde.

Je to prostě taková internetová Česká soda! (Jestli si na ni ještě někdo pamatuje...)

Statisíce J. J. Rybů vydala před sedmi roky Česká pošta

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode