Já Vám přeju šťastný a veselý svátky

23.12.2017 05:44

Před rokem jsme pod titulkem O jednom vánočním zvyku ve Starém Rožmitále psali o tradici pastýřů, kteří dokud nějakou chalupu nenavštívili, nemohli se v ní rozdávat dárky. 

Na článeček reagovala paní Marie Stoklasová z Ruslandu se vzpomínkou na svou babičku Alžbětu Jedličkovou, která na Štědrý večer chodívala v doprovodu pastýře a s houfem dětí za zády po staveních s touto říkankou:

Dej nám Pámbů dobrej večer,

pochválen pan Ježíš Kristus.

Já Vám přeju šťastný a veselý svátky,

abyste je ve zdraví strávili.

S menšíma hříchy, větší radostí

po smrti se dostali do nebeského království.

A my i s Vámi.

S obchůzkou obvykle začínala ve čtyři hodiny a do poslední chalupy se dostala tak v deset. Takže leckde měli opravdu pozdního Ježíška. Takováto tradice ovšem ve Starém Rožmitále  kdysi bývala a musela se dodržovat.

Loňskou zprávu o tomto zvyku si osvěžte na https://www.staryrozmital.cz/news/o-jednom-vanocnim-zvyku-ve-starem-rozmitale/ a o dalších vánočních obyčejích si přečtěte na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/nase-vanoce/

 

U Jedličkouc v Ruslandu v červnu 1961. Babička Alžběta Jedličková uprostřed, vpravo její snacha Helena - matka Marie Stoklasové, jež se ve věku jednoho roku drží za ruku své prababičky Barbory.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode