Jak hasiči objevili svého Tutanchamona

02.03.2023 19:56

Tutanchamonova hrobka a její poklady byly nalezeny po třech tisících letech. Kroniku a fotoalbum starorožmitálského sboru dobrovolných hasičů vynesla na světlo náhoda po sedmnácti letech. I když doba, po kterou faraonské a hasičské starožitnosti byly skryty před veřejností, se nedá porovnávat, hasiči měli z nálezu takovou radost, jako kdyby vykopali Tutanchamona.

Vše se seběhlo na jaře před pěti lety, kdy nový vlastník dětského tábora u Sobenského rybníka otevřel v kanceláři sejf. K velkému překvapení v něm nalezl písemnosti, které hasiči ze Starého Rožmitálu pyšně ukazovali veřejnosti při oslavách 110. výročí sboru právě v Sosní v roce 2001. 

Nu, a po slávě na ně zapomněli a zavřela se za nimi voda. Všichni je považovali za ztracené, jeden čas se dokonce povídalo, že s nimi kdosi přitápěl v kamnech.

V nalezené kronice byly zápisy od roku 1958 až do roku 2001, přičemž na řadě stránek se lze dočíst zajímavosti, které si už nikdo nepamatuje. Cenné jsou rovněž vpisky, které do kroniky vložil v roce 1964 Bohumil Svatoň. Jednalo se o vlastní vzpomínky či vzpomínky pamětníků od založení sboru v roce 1891 až do roku 1948. Ve fotoalbu byly jednak snímky, které v kopiích kolují po chalupách, ale také fotografie, které se jinde neobjevily.

Pár stránek z nalezené kroniky a fotoalba

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode