Jak je starý Starý Rožmitál? 1/3

14.05.2015 07:27

Začátkem roku zveřejnil týdeník Periskop výčet obcí na Příbramsku, které by měly v letošním roce slavit kulatá výročí svého založení. Mezi několika desítkami názvů jsme našli i Starý Rožmitál, kterému by mělo být letos podle této zprávy 750 let.

Co k tomu dodat? Asi jediné: to bychom byli pěkně mladí!

Zprávy o založení Starého Města, jak se dříve obec uváděla a dodnes je tak starousedlíky nazývána, sice neexistují, ale vykopávky dokazují, že obec patří k nejstarším osadám v rožmitálském údolí a zcela určitě tu už byla před rokem 1265, tedy dříve než nám přisuzuje autor v Periskopu.

Patrně díky drsnějšímu podnebí Rožmitálsko pravěké lidi k osidlování příliš nelákalo, a tak bylo zalidněno později než okolní oblasti. Na místě dnešního Starého Rožmitálu se naši prapředci přesto usídlili už asi tak v 10. nebo 11. století.

Nejstarší částí vsi je okolí kostela s farou, kde pravděpodobně stávala neveliká ohrazená osada s malým kostelíkem. Když se obyvatelé stali křesťany, kostel se jim stával útočištěm, v nebezpečných dobách i tvrzí.

Tady je také možné předpokládat původní sídlo Buziců, předků pánů z Rožmitálu.

Později po vybudování blatného hradu níže po proudu Vlčavy bylo středisko světské moci přeneseno do osady pojmenované Rosenthal, později Rožmitál. Církevní středisko však zůstalo ve Starém Městě.

Příště se podíváme, jak je na tom se založením Rožmitál a zda bychom mohli slavit výročí vzniku Starého Rožmitálu.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode