Jak probíhala sovětská okupace Starého Rožmitálu

21.08.2013 12:51

V noci z 20. na 21. srpna před 45 lety vtrhly armády pěti zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětských svazem do Československa, aby zabránily politickému procesu, který měl tehdy vyústit v socialismus s lidskou tváří.

Do Starého Rožmitálu přijela sovětská kolona nákladních a obrněných vozů s několika tanky až pozdě večer 26. srpna. Kolona jela přes most v Luhu po nábřeží směrem k Ruslandu, kde však silnice končí. Vozy se tlačily na sebe a snažily se otočit zpět. Byla tma a velký rámus vytáčených motorů byl slyšet široko daleko.

Ve 22 hodin začala na střeše provozovny výrobního družstva Kovo, dřívějšího Kovostaru, houkat siréna oznamující konec odpolední směny. Nervózní vojáci vyskákali z náklaďáků a mísili se mezi pospíchající dělníky z továrny. Za chvíli však bylo v Luhu pusto prázdno, nikdo nevycházel z domu, maximálně vzniklou situaci pozoroval okny. Vojenská kolona se ze slepé ulice vymotala a vojáci se už ve Starém Rožmitále neukázali.

Je jistě dobré vědět, jak přítomnost sovětských vojáků na Rožmitálsku pokračovala v následujících letech. Vloni 21. srpna Příbramský deník uvedl, že „v okolí Padrťských rybníků operovala 4. tanková divize. Její jednotky nejprve obsadily objekty předsunutých skladů jaderných hlavic u Míšova, které byly vybudovány v letech 1960 – 1964. Sovětská okupační vojenská posádka tam zůstala až do roku 1990, kdy došlo k odsunu všech jednotek Rudé armády z československého území".

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode