Jak to bylo tehdy a jak je to dnes – 13/25

16.04.2019 00:04

Jsme v polovině našeho seriálu, a tak by bylo záhodno ocitovat z poznámek Václava Víška z Prahy, který je autorem barevných srovnávacích fotografií, jež pořídil v roce 2017:

„Málem jsem se zamiloval do Rožmitálu pod Třemšínem. Jak tak občas se ukazují na mém monitoru reklamy na výrobky, které mě naprosto nezajímají, stane se zázrak. Kdosi mi doporučuje publikaci Rožmitálsko na starých  pohlednicích a fotografiích od pana Petra Prášila z vydavatelství Baron v Hostivici z roku 2011. Firma i autor mně známý, publikace bývají skvělé, což je slabý výraz.

Objednal jsem knížku, dojel si za ní, dokonce ji i zaplatil. Nepočítal jsem všechny fotografie, je jich odhadem přes 400. V druhé polovině srpna bylo dost horko, pořád jsem někam jezdil, kde mi též bylo teplo. Rožmitál leží v nadmořské výšce přes 500 metrů, to bývá několik stupňů dolů. Tak jedu. Lokálčičkou, která v době stavby vysokorychlostních železnic je milou vzpomínkou na Rakousko - Uhersko.

Přijíždím do kraje pod Třemšínem, Brdy si pomalu zvykají na absenci armády. Vozívám sebou další fotky, které seženu leckde na internetu, tentokrát se nechám vést jenom publikací. Většina fotek nelze porovnat z různých důvodů. Chci co nejpřesněji najít místo, ze kterého fotil autor starých fotek až více než před 100 lety.“

Dnes si tedy porovnáme fotografie z rožmitálského náměstí, a to dva příklady budov, které zaznamenaly za posledních sto let největší proměnu: Radnici a přilehlý domek, jak vypadaly na pohlednici v roce 1912 a hostinec Panský dům na pohlednici z roku 1905.

Pokračování za týden.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode