Jak to bylo v roce 1998 se zámkem 2/4

20.02.2016 01:36

Pokračování z 18. února 2016

Starosta města František Liška publikoval v roce 1998 usnesení zastupitelstva města s komentářem. Citujeme Rožmitálský zpravodaj:

„V centru Rožmitlála pod Třemšínem již dlouhou dobu chybí společenský sál odpovídající svou velikostí a svými možnostmi počtu zdejších obyvatel. V obecním majetku žádný vhodný dům v minulosti nebyl. Po roce 1989, v období velkých majetkových transakcí, požádalo město stát, aby nebyl dán do dražby objekt č. p. 22 Panský dům. Následovala složitá jednání, při nichž se podařilo žádost prosadit. Převod na město byl ministerstvem schválen v roce 1992. Jednalo se o výjimku, která byla provedena v rámci malé privatizace.
Ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizací tehdy uznalo argument, že se jedná o městské kino - kulturní sál a že jeho prodej v malé privatizaci by vedl s největší pravděpodobností k likvidaci tohoto zařízení. Majetkový převod se tehdy uskutečnil mezi státním podnikem RaJ Příbram a Městem Rožmitál pod Třemšínem. Ovšem se závazkem, že případný restituční nárok církve bude vypořádán. Původním vlastníkem je totiž Arcibiskupství pražské.

Poslední nájemci Panského domu za éry RaJ Příbram dokončili dílo zkázy objektu do té míry, že hotel již nebylo možné dále provozovat. Restaurace na tom nebyla lépe. Město muselo pomoci s jejím zprovozněním. Vyplatilo se to. Dlouhodobé uzavření Slávie i Panského domu by bylo pro městské centrum špatnou vizitkou. Následovat by mělo zprovoznění budovy hotelu a její celková modernizace, včetně restaurace. To si vyžádá velkou investici. Město nemá důvod k takovému kroku, protože nebude vlastníkem ani provozovatelem.“

Pokračování příště.

Vstup do zámku je impozantní. Jenže hlavní branou nelze projít, mostek se zbortil.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode